23948sdkhjf

Norske kongelige går på dansk belægning

Granitten på Slotsplassen foran den norske kongefamilies hjem er nu limet fast. Dansk Overfladebehandling stod for den nye belægning, som består af transparent bindemiddel belagt med røde granitskærver
Turister og beboere i Oslo træder på norske granitskærver i gennemsigtigt bindemiddel udlagt af danskere. Det gør de, når de vandrer omkring på slotspladsen foran Det Kongelige Slot i Oslo, hvor den kongelige familie holder til.

- Også dele af stierne i parken, der grænser op til slotspladsen, er blevet beklædt med granitskræver fastlimet i bindemidlet Vegecol, som er baseret på planteolier, oplyser salgs- og marketingchef Charlotte Nyeng i Dansk Overfladebehandling I/S (DOB), som ligger i Brenderup på Fyn.

DOB udlagde denne sommer omkring 25 tons vegetabilsk bindemiddel belagt med 250 tons røde granitskærver. Det gjorde de som underleverandør til det storstilede norske projekt, som netop er afsluttet.

Samarbejdet startede, da Norske Statsbygg sidste år beså de snoede og bugtede stier i Botanisk Have i København. Disse stier består netop af natursten fastholdt til underlaget med det miljøvenlige bindemiddel Vegecol. En løsning, der også harmonerede med de norske landskabsarkitekter ønsker.

Statsbygg valgte derfor at bruge Vegecol til den storstilede renovering.

- De ønskede at bevare det naturlige udseende på slotspladsen, som er bindeled mellem hovedstrøgene og Slotsparken og meget befærdet af gående og cyklister, fortæller Charlotte Nyeng, som var i Oslo, inden DOB sendte et arbejdsteam op for at udføre den nye belægning.

Gruset flyttet af regn

Vegecol holder nu på de røde granitskærver, og dermed er et mangeårigt problem løst.

Når det regnede kraftigt eller længe, drev løse sten nemlig fra den skrånende plads ned på Frederiks Gate og videre ad Oslos hovedstrøg Karl Johans Gate.

Det eroderende grus efterlod pladsens belægning hullet og revnet.

- Problemet med skyllerender og løst grus ser ud til at være løst. Vi har allerede haft et par kraftige regnskyl, og belægningen håndterer det fint, oplyser afdelingsdirektør i Statsbygg, Kjersti Sandvik.

Målet med renoveringen var blandt andet at bevare Slotsplassen historiske udseende, og det er lykkedes. Pladsen ser ud som før. Bare uden huller i belægningen og uden støv på de tørre sommerdage.

Den karakteristiske røde norske granit fremstår klart, fordi Vegecol hjælper til at bringe stenenes farve frem. Særlige granitbeklædte render hjælper regnvand væk.

- Vi valgte denne belægning, fordi materialet er gennemsigtigt og derfor let at reparere, uden at der opstår farveforskelle. Derudover har belægningen de samme dynamiske egenskaber som asfalt, dog med kosmetisk udseende af løst grus, hvilket var et stærkt ønske. Det var også vigtigt for Det kongelige hof, Parkforvaltningen og Statsbygg, at Vegecol er et naturmateriale med et positivt CO2-fodaftryk, forklarer Kjersti Sandvik fra Statsbygg.

Statsbygg er den norske stats byggerådgiver og har været bygherre for projektet, som varede fem måneder. I mellemtiden var publikum lukket ude fra den mest besøgte plads i den norske hovedstad.

Åbning af Slotsplassen

Sidst i oktober åbnede Slotsplassen igen for turister og nordmænd, og de norske slotsgartnere slipper fra nu af for tidskrævende vedligeholdelse af den 18.000 kvm store plads.

- Statsbygg er tilfredse med hele forløbet med renovering af slotspladsen, og tidsplanen blev overholdt. Vores forventninger til Slotsplassen er bestemt blevet indfriet, siger Kjersti Sandvik fra Statsbygg, og tilføjer, at man dog skal gennem en sæson med de norske sommer- og vinterforhold, før man kan gøre endelig status.

Hos DOB, der er 50 procent ejet af Colas Danmark A/S og 50 procent af Pankas A/S, er man meget stolte af, at være en del af et så prestigefyldt projekt som dette og glæder sig over de positive tilkendegivelser fra vores kunder og samarbejdspartnere i Norge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109