23948sdkhjf

Nyansatte lever livet farligt på byggepladser

De nyansatte og de unge i byggeriet har flest arbejdsulykker
Kombinationen byggeplads og ung eller nyansat er en farlig cocktail.

For nyansatte, det vil sige personer med mindre end et års anciennitet, er det ekstraordinært farligt at være beskæftiget med bygge- og anlægsarbejde. De nyansatte har 28 procent flere arbejdsulykker end deres mere erfarne kolleger i byggebranchen - der i forvejen i høj grad er ulykkesudsat.

Også de 18-24 årige i byggeriet kommer langt mere til skade end de ældre kolleger. Her er overhyppigheden 23 procent.

Tallene fremgår af en særlig analyse for perioden 2009-2012, som Arbejdstilsynet har udarbejdet og som offentliggøres i tilsynets årsopgørelse for 2013.

At unge og nyansatte er mere udsatte og kommer hyppigere til skade end andre overrasker ikke arbejdsmiljøfolkene i byggebranchen.

Indsats på skolerne

- Det er ikke ny viden, at både de unge og de nyansatte er udsatte grupper i byggebranchen, og det er også blevet et særskilt indsatsområde i den handlingsplan, som byggeriet har udarbejdet sammen med myndighederne, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

- Der skal blandt andet sættes ind allerede ude på skolerne i forbindelse med uddannelserne. Arbejdsmiljøet skal være den naturligste og mest integrerede del af uddannelsen, og det må ikke være op til den enkelte lærer, om det prioriteres. Det skal prioriteres, så de unge bliver klar over, at det er en god ide med hænderne i lommen først - underforstået, at du skal tænke dig om, inden du går i gang med arbejdet. Samtidig er der en indsats at gøre ude på pladserne, når man tager imod en ny kollega, siger Mette Møller Nielsen.

Trist bekræftelse

Søren Schytte, forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet og formand for BAT-kartellets arbejdsmiljøudvalg, er heller ikke overrasket over tallene.

- Det er en trist bekræftelse på det, vi allerede ved, og som der er fokus på. Det er ude på pladserne, at indsatsen skal til, hvis det skal rykke. Sjakkene skal være bedre til at holde de nye i hånden. I stedet er situationen oftest, at sidste mand i sjakket skal bevise sit værd og måske springer over gærdet, hvor det er lavest. Det er en hel kultur, der skal ændres, selv om det skal siges, at der er arbejdspladser, der har gjort sikkerhed og arbejdsmiljø til en del af den almindelige planlægning, siger Søren Schytte.

Mange alvorlige ulykker

Opgjort efter anciennitet fortæller Arbejdstilsynets analyse, at de nyansatte i stort set alle brancher har en højere risiko end lønmodtagere med længere anciennitet.

Bygge og anlæg skiller sig imidlertid ud ved både at have den største forskel mellem de to grupper samt ved at have arbejdsmarkedets højeste ulykkesincidens.

De nyansatte i byggeriet har 418 arbejdsulykker pr. 10.000 årsværk. Det er mere end dobbelt så mange ulykker som gennemsnitligt i alle brancher. Der er samtidig også tale om de mest alvorlige ulykker, idet analysen viser, at incidensen for ulykker med mindst tre ugers fravær er 93. Det vil sige, at næsten hver fjerde arbejdsulykke blandt de nyansatte er en alvorlig ulykke.

Når det handler om gruppen af 18-24 årige er billedet nogenlunde det samme med en ulykkesfrekvens på 421. Kun de unge i transportbranchen lever arbejdslivet farligere.

Analysen afslører også, at de deltidsansatte i byggeriet langt oftere kommer ud for ulykker på arbejdspladsen end de fuldtidsansatte.

- Tallene undrer os, fordi vi har en overenskomst med 37 timers arbejdsuge og fordi nedsat tid ikke er særlig almindeligt i byggebranchen. Derfor skal vi dybere ned i datagrundlaget for at søge en forklaring, siger Søren Schytte.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109