23948sdkhjf

Murermestre mangler lærlinge

Flere år med faldende optag og fald i lærepladser betyder, at nordsjællandske murermestre nu har ubesatte lærepladser
Flere års faldende optag til mureruddannelsen kan nu mærkes i Nordsjælland, hvor murermestrene har ubesatte lærepladser.

Udviklingen er faretruende. Murerfaget risikerer at komme til at mangle nyudlærte murersvende, lyder advarslen.

- Vi har brug for dygtige, unge mennesker, der står klar til at tage over efter os, når vi en dag slipper murerskeen og går på pension. Samtidig har vi også brug for friske kræfter i vores virksomheder nu og her, så det er selvfølgelig vigtigt for os, at de unge uddanner sig til murer, siger murermester Jens G. Andersen, der er næstformand i det lokale uddannelsesudvalg på Erhvervsskolen Nordsjælland.

Bekymrende udvikling

Også Jørgen Simonsen, formand for Dansk Byggeri Nordsjælland, synes situationen er bekymrende.

- Det bedste ville være, hvis aktiviteten i branchen ikke var præget af stop-and-go med op og nedture. Det ville muliggøre et jævnt og stabilt optag af lærlinge og tilbud af lærepladser og tilsvarende ikke pludselig høj ledighed. Jeg kan godt forstå, at man tænker sig om mere end én gang, hvis et fag pludselig har meget stor ledighed, siger Jørgen Simonsen.

Han understreger, at samfundet får brug for de faglærte i fremtiden, også murere, så han håber, at den nordsjællandske efterspørgsel kan være med til at vende skuden.

Det tror Per Dige, uddannelseschef på Erhvervsskolen Nordsjælland i Hillerød. Han vurderer, at mureruddannelsens nedtur er slut. Han oplyser, at der her i efteråret er optaget lidt flere unge på grundforløbet til mureruddannelsen end sidste år og at der er oprettet en hel klasse i oktober.

- Jeg tror, vi er ved at se en vending. Flere års benarbejde begynder at bære frugt, mener han.

I Byggegruppen i 3F kalder forhandlingssekretær Jacob Scavenius det positivt, at murermestrene i Nordsjælland efterspørger murerlærlinge.

- Hvis man får det meldt rigtigt ud, så er jeg ikke i tvivl om, at pladserne nok skal blive besat. Der er masser af lærlinge i hovedstadsområdet, der ikke kan få en praktikplads. Jeg vil derfor opfordre arbejdsgiverne til at tage en tur til København og opsøge de mange, der er i skolepraktik, så får de deres ønske opfyldt, siger han og opfordrer samtidig erhvervsskolerne til et tættere samarbejde.

Faldet fortsætter

Selv om det skulle lykkes at stoppe tilbagegangen i optaget til mureruddannelsen, er der udsigt til fortsat fald i nyudlærte murere i Danmark de nærmeste år.

Prognosen for nyudlærte i 2017 lyder på 313 nye murersvende mod eksempelvis 475 i 2012. Det er en fald på en tredjedel. Antallet af unge, der er i gang med mureruddannelsen enten med uddannelsesaftale eller i skolepraktik er faldet de seneste år. I øjeblikket er godt 1.500 i gang med mureruddannelsen. Det er et fald på 200 i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Der giver udsigt til det laveste antal nyudlærte siden formentlig først i 1980’erne.

Det følger en tilsvarende udvikling i antallet af indgåede uddannelsesaftaler. I årets første ni måneder er der indgået 390 uddannelsesaftaler inden for murerfaget. Det er 35 procent færre end i 2011.

Lærepladser er problem

Jacob Scavenius kalder udviklingen stærkt bekymrende.

- Der kom naturligvis en reaktion efter krisen, men den nedtur burde være stoppet. Vi har i det faglige udvalg med deltagelse af både arbejdsgivere og arbejdstagere fået sat murerfaget på dagsordenen og har også fået uddannelsen moderniseret.

- Men det hjælper kun lidt, når der mangler praktikpladser. Det er det, der er det altafgørende problem. De unge, og i høj grad understøttet af deres mødre, tænker sig om en ekstra gang, inden de vælger en uddannelse, hvor man ikke kan være sikker på at få en praktikplads. Samtidig er tendensen med korte uddannelsesaftaler med til at gøre uddannelsen mere utryg. De korte aftaler kan være en hjælp i krisetider, men nu synes jeg, at arbejdsgiverene skal tage ansvaret for uddannelsen tilbage ved at tilbyde fulde uddannelsesaftaler, siger forhandlingssekretær Jacob Scavenius fra Byggegruppen i 3F.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094