23948sdkhjf

Bøder gør det svært at føre erstatningssager

Bygherreforeningen opfordrer Bagmandspolitiet til at dele oplysninger fra efterforskningen med de bygherrer, der er blevet snydt i byggekartelsagen
Indtil videre er fem af sagerne i det såkaldte københavnske byggekartel lukket ved, at de sigtede virksomheder har accepteret det bødeforlæg, som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har udstedt.

De udenretlige bøder kan imidlertid blive et problem for de bygherrer, der er blevet snydt. De kan få svært ved at rejse erstatningssager mod de virksomheder, der har udsat dem for snyd.

Det skyldes, at informationerne i bødeforelæggene om de enkelte sager om ulovlige prisaftaler er begrænsede. I flere sager er det umuligt at afkode, hvor meget deltagerne i byggekartellet uretmæssigt har fået i gevinst.

Bygherreforeningen appellerer derfor til mere åbenhed i kartelsagerne.

Foreningen har netop skrevet til såvel chefen for SØIK, statsadvokat Morten Niels Jakobsen og direktøren for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, og opfordret til, at myndighederne deler nogle af oplysningerne fra efterforskningen med de skadelidte bygherrer.

Brug for åbenhed

- De skadelidte bygherrer er naturligvis interesserede i at finde ud af, hvad der er sket. Den indsigt vil de få, hvis en sag afgøres ved domstolene. Når sagerne afsluttes med bøder, som vi hidtil har set, kan det være meget svært for de skadelidte bygherrer at få overblik over sagens omfang, og det er meget svært at sætte tal på, hvad man som bygherre har haft af meromkostninger på grund af prisaftalerne, Derfor er det vanskeligt at dokumentere et eventuelt krav i en erstatningssag, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.

- Vi har derfor bedt Bagmandspolitiet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at dele nogle af deres oplysninger med de skadelidte bygherrer. Det er den eneste måde, hvorpå de får den nødvendige indsigt i sagerne, hvor de er ofre, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.

I Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen henviser man til SØIK, idet efterforskningen er foregår hos politiet.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen siger, at man vil kigge på henvendelsen “i en positiv ånd".

- Der ligger imidlertid nogle begrænsninger i lovgivningen, og derfor vil vi nu analysere, hvor langt vi kan gå for at imødekomme opfordringen, men som nævnt vil vi kigge på det i en positiv ånd, siger han.

Firmaer lægges på is

Henrik L. Bang oplyser, at Bygherreforeningen er i kontakt med en række medlemmer, der overvejer, om der er basis for at rejse en erstatningssag. Enkelte offentlige bygherrer har allerede varslet sagsanlæg.

- Som sagt er det store problem for mange medlemmer, om de kan løfte bevisbyrden. Vi håber, at nogle af de sigtede byggefirmaer vælger at tage deres bødeforelæg til en domstol. Det vil uden tvivl kaste mere lys over hele sagen. Der er behov for åbenhed. Det får vi ikke, hvis sagerne lukkes ved bødevedtagelser, siger han.

Han opfordrer i øvrigt bygherrer, der overvejer et sagsanlæg til at kontakte foreningen, der arbejder på at skabe et netværk for dem.

Henrik L. Bang oplyser, at en række medlemmer i øjeblikket vurderer, hvordan man kan lægge karteldeltagere på is i en periode.

De private bygherrer vil uden tvivl straffe karteldeltagerne, mens de offentlige bygherrer er i gang med juridisk sondering af mulighederne for at fravælge virksomheder, der med en bødevedtagelse har erkendt overtrædelse af konkurrencelovgivningen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094