23948sdkhjf

Tre firmaer accepterer kartelbøde

Yderligere tre deltagere i byggekartellet har vedtaget bøder på tilsammen knap 1,7 mio. kroner
Endnu tre byggevirksomheder erkender nu, at de har været med til at lave ulovlige prisaftaler i forbindelse med det såkaldte københavnske byggekartel.

De tre virksomheder er BGB A/S, Ason A/S og Knud Toft Jensen Aps, der alle har accepteret at betale de bødeforelæg, som er udstedt af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) for overtrædelse af konkurrenceloven. Samlet har de tre virksomheder accepteret bøder på godt halvanden mio. kroner. Desuden har i alt fire ledende medarbejdere i de tre virksomheder vedtaget bøder på hver 25.000 kroner.

Der er i alle tilfælde tale om ulovlige prisaftaler i forbindelse med offentlige udbud i 2007.

Tidligere har byggefirmaerne Elindco A/S og N.H. Hansen & Søn A/S vedtaget bøder på 10 mio. kroner henholdsvis 2,2 mio. kroner i sagen, som Bagmandspolitiet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen betegner som en af danmarkshistoriens største kartelsager.

- Sagen sætter en tyk streg under, hvor alvorlige konsekvenser det kan få for virksomheder, der aftaler priser med konkurrenter. Det afskrækker forhåbentlig mulige kartelmagere, at de nu både risikerer fængselsstraf og endnu større bøder, siger Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens direktør Agnete Gersing.

Aftaler på to entrepriser

Tømrer- og snedkervirksomheden BGB A/S med adresser i Skive og Ishøj har vedtaget en møde på én mio. kroner for at have udvekslet oplysninger om priser med Elindco på to entrepriser ved opførelse af et plejecenter for boligselskabet Baldersbo i Ballerup.

Det fremgår ikke af bødeforelægget, hvad parterne har haft af uretmæssig gevinst ved den ulovlige prisaftale.

Bødestørrelserne er ud over forholdets alvorlighed og karakter også afhængig af virksomhedernes økonomiske muskler. BGB A/S har således i 2013 noteret et resultat på knap ni mio. kroner på baggrund af en omsætning på over 200 mio. kroner.

Det er ikke lykkedes for Licitationen - Byggeriets Dagblad onsdag at få en kommentar fra BGB A/S. Der henvises til adm. direktør Jens Hjort, der efter det oplyste har siddet i bestyrelsesmøde hele dagen.

Stærkt ubehagelig sag

Byggefirmaet Ason A/S fra Hvidovre har accepteret en bøde på en halv mio. kroner for at have lavet ulovlig prisaftale med tre andre virksomheder i forbindelse med en asbestsanering af Gladsaxe Sportshal. Af bødeforelægget fremgår, at Ason, der vandt udbuddet, afregnede vederlag på 75.000 kroner til de andre deltagere i prisaftalen.

Adm. direktør i Ason A/S Jørn Pilgeaard bekræfter, at virksomheden erkender lovovertrædelsen og accepterer bøden, selv om “den er meget stor" i forhold til den uretmæssige gevinst.

- Det er stærkt ubehageligt for alle parter, så jeg ønsker faktisk ikke at udtale mig, siger han.

Direktøren erkender, at sagen ikke nødvendigvis er slut, idet virksomheden kan blive mødt af et erstatningskrav fra bygherren Gladsaxe Kommune for at have betalt for meget i forbindelse med asbestsaneringen.

Bøden vil uden tvivl gøre ondt hos Ason A/S, der havde røde tal på bundlinjen i 2013. Årets resultat var et minus på 250.000 kroner efter et overskud på godt en mio. kroner året før.

Tømrerfirmaet Knud Toft Jensen Aps, Brøndby, har vedtaget en bøde på 42.900 kroner for at have været med til at aftale priser ved en renoveringsopgave for De Kjøbenhavnske og Frederiksbergske Kommunelærerinders Byggeforeningslegat. Virksomheden modtog et vederlag på 75.000 kroner for sin deltagelse.

Tømrerfirmaets resultat for 2013 lyder på et minus på 60.000 kroner.

Mangler én sag

I alt har Bagmandspolitiet sigtet 26 virksomheder og udstedt bødeforelæg på samlet 37 mio. kroner.

Chefen for Bagmandspolitiet, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, oplyste i sidste uge til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at kun én sag i byggekartellet er uafsluttet.

Han forventer, at SØIK inden længe kan afslutte efterforskningen og udstede bødeforelæg til yderligere én virksomhed. Den uafsluttede sag betegnes som en af de alvorligste i sagskomplekset.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095