23948sdkhjf

Krumspring er uacceptable

Det kan være noget af en større opgave for Arbejdstilsynet at uddele påbud på byggepladser med østeuropæiske enkeltemandsvirksomheder
Fra mange sider er der peget på problemer med såkaldte "arme-ben-virksomheder", der oftest er østeuropæiske enkeltmandsvirksomheder.

Problemerne omfatter blandt andet, at man omgår reglerne om ansættelse og dermed overenskomstdækning, men samtidig skal Arbejdstilsynet eksempelvis skrive påbud til 18-20 østeuropæiske enkeltmandsvirksomheder på en byggeplads, oplyser folketingsmedlem Jørgen Arbo-Bæhr fra Enhedslisten:

- Der er tydeligvis tale om en konstruktion lavet af danske bagmænd, som dermed slipper for at få et eneste påbud, selv om de leder og fordeler arbejdet, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) slår fast, at selv om flere udenlandske tjenesteydere har anmeldt sig i RUT som enkeltmandsvirksomheder på samme arbejdssted, kan Arbejdstilsynets konklusion blive, at personerne ud fra arbejdsmiljølovgivningen udfører arbejde for en arbejdsgiver.

Uacceptabelt

- I den slags tilfælde vil Arbejdstilsynet afgive eventuelle arbejdsmiljøreaktioner til den person eller virksomhed, som reelt har ansvaret for arbejdsmiljøet, eksempelvis en dansk arbejdsgiver. Hvis Arbejdstilsynet omvendt vurderer, at de udenlandske personer reelt udfører selvstændig virksomhed, vil Arbejdstilsynet give eventuelle arbejdsmiljøreaktioner til de udenlandske enkeltmandsvirksomheder, som har overtrådt reglerne – også selv om Arbejdstilsynet skal skrive 18-20 påbud, oplyser ministeren videre.

Hun kalder det "helt uacceptabelt, at danske arbejdsgivere laver krumspring for at undgå at skulle stå til regnskab for de regler, som de har ansvaret for".

- Jeg er derfor tilfreds med, at Arbejdstilsynets arbejdsmiljøreaktioner går til den eller de personer, der reelt kan løfte ansvaret for arbejdsmiljøet på arbejdspladsen, siger Mette Frederiksen, der understreger, at virksomhederne skal overholde arbejdsmiljølovgivningen, uanset om det er virksomhedens egne ansatte eller indlejet arbejdskraft, som udfører arbejdet.

Behov for afklaring

Hun noterer videre, at når Arbejdstilsynet fører tilsyn, kan der være behov for at afklare, hvem der reelt er arbejdsgiver i forhold til det arbejde, som udføres.

Når det skal afklares, hvilken arbejdsgiver der har ansvaret for, at arbejdsmiljøreglerne overholdes, lægges blandt andet vægt på følgende forhold:

- Hvem instruerer den beskæftigede og kontrollerer arbejdet,

- Hvem stiller arbejdsrum, maskiner og redskaber med videre til rådighed for udførelsen af arbejdet,

- Hvem bærer risikoen for arbejdsresultatet,

- Hvem udbetaler løn til den beskæftigede.

Behøver ikke være galt

Afdelingschef Torsten Wilstrup fra Dansk Byggeri erkender over for Licitationen – Byggeriets Dagblad, at 18-20 forskellige påbud på samme byggeplads til lige så mange forskellige enkeltmandsvirksomheder "lyder af mange", og han mener, at der er behov for en gennemgang af de pågældende virksomheders kontrakter.

- Der behøver ikke at være noget galt. Bare fordi der er tale om enkeltmandsvirksomheder, er det ikke nødvendigvis ulovligt eller et forsøg på at omgå overenskomsterne. Det afgørende er tre ting – ledelsesretten, det økonomiske ansvar og risiko i forbindelse med opgaven og kvalitetsansvaret. Det er ikke i orden at forsøge at omgå overenskomsterne ved at benytte enkeltmandsvirksomheder, som reelt er i et ansættelsesmæssigt forhold. Det er en overtrædelse af overenskomsten, siger Torsten Wilstrup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094