23948sdkhjf

Grønne tage breder sig på messe

Grønne tage, effektiv regnhåndtering, bybønder og urban farming har forvandlet sig fra eksotiske indslag i elitær arkitektur til noget meget efterspurgt. Det viser årets Building Green i Forum
Storbyerne bliver grønnere og grønnere. Og interessen for ikke bare fremtidssikrede klima- og skybrudsløsninger, men også sociale og bæredygtige bygge- og anlægsløsninger, er enorm i disse år.

Intet sted var interessen lettere at få øje på end på den meget velbesøgte Building Green messe i Forum i København, der åbnede i går.

Allerede fra morgenstunden kunne de mange gæster, heraf i sagens natur mange rådgivere, arkitekter og planlæggere, der har behov for gode diskussioner med materialeleverandørerne, få grønt til øjnene.

Stort potentiale

Hos BG Byggros’ stand var haverne tydeligvis flyttet fra forstæderne og ind til byerne.

- Der er et kæmpe potentiale for byhaver og grønne tage, som ikke bare hjælper, når det regner meget, men som også opfylder et behov for mange byboer, der ønsker at dyrke deres grøntsager selv, siger Dorthe Bundgaard fra BG byggros, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Hun understreger, at det store “folkelige gennembrud" er lige om hjørnet:

- Inspirationen har været på vej et stykke tid. I udlandet er det mange steder rigtig populært, fordi man løser flere udfordringer i forhold til klima, trivsel og energi på én gang, siger hun og tilføjer:

- I Seattle i USA, i Tyskland og i Kina bygger de kæmpemæssige taghaver i storbyerne. Og vi er på vej: På Østerbro fik vi mulighed for at anlægge en taghave ovenpå et gammelt autoværksted, så vi var sikre på, at bygningen kunne holde til vægten.

Interessen vakt

Så hvadenten man har ambitioner om at blive ambitiøs bybonde eller blot vil lure iværksætterfirmaet Tagtomat nogle tricks af, er der masser af grønne udviklingsmuligheder på Building Green, der dog ikke glemmer sit professionelle fokus. Udstillerne og de besøgende er helt overvejende fagfolk.

Hos Veg Tech A/S, kendt for blandt andet de grønne tage på 8-Tallet i Ørestaden, understreger direktør Ulrik Reeh, at den tekniske og miljømæssige tilgang tiltrækker mange bygherrer og arkitekter.

Grønne tage bidrager til at sænke lufttemperaturen, filtrere luften for partikelforurening og dæmpe støj. Desuden isolerer tagvegetationen bygningen mod overophedning om sommeren og formår at reducere afstrømningen af regnvand fra tagfladerne med 50 procent ellere mere.

- Vi har været med de seneste 13-14 år og jeg har oplevet, hvordan bevidstheden om de grønne tage begyndte at komme omkring 2007, da det ikke længere var os, der kontaktede kommuner og arkitekter. De begyndte at komme til os. I midten af 00’erne handlede meget om co2-reduktion og isolering, men nu er der kommet en større helhedstænkning. Jeg oplever nu, at større boligselskaber, som blandt andet har ambitiøse planer for deres driftsøkonomi og egenhåndtering af regnvand, udviser stor interesse for de grønne tagsystemer, til supplement af i forvejen store renoveringer. Og i lighed med landskabsarkitekter, der også kommer mere og mere med i planlægningen af store byggeprojekter, bliver vi nu også taget mere på råd, siger Ulrik Reeh til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125