23948sdkhjf

Eksport af rådgivning boomer

Den danske rådgiverbranche oplever stor succes på eksportmarkederne inden for bygge og anlæg
Det må være svært i denne tid at få armene ned i de rådgivende virksomheder inden form bygge- og anlægsområdet, der beskæftiger sig med eksport på bygge- og anlægsområdet.

Danske rådgivere inden for bygge- og anlægsbranchen har, ifølge en konjunkturanalyse fra DI Videnrådgiverne, øget deres eksport med 34 procent det seneste år, og i første halvår af 2013 var tallet hele48.3 procent.

Det er dansk ekspertise inden for brobygning, energioptimering og infrastruktur til vand, olie, gas og energi, der er så efterspurgt i udlandet, og ifølge branchedirektør Henriette Søltoft fra DI-Videnrådgiverne, har de danske rådgivningsfirmaer "formået at specialisere og tilpasse deres services til et ekstremt konkurrencepræget marked":

Fordobling

- Danmark har været front-runner på eksempelvis brobygning, vandbehandling og energioptimering, og virksomhederne har været dygtige til at udnytte denne viden til opbygning af markeder uden for landets grænser, siger Henriette Søltoft.

Blandt de virksomheder, der har fået vind i sejlene i udlandet, er Orbicon, der rådgiver på området for miljø, forsyning og byggeri.

- Over de seneste fire år har vi fordoblet vores eksport. Vi har foreløbig et marked i 10–12 lande, men med de erfaringer, vi foreløbig har gjort os, forventer vi, at eksport vil blive en stadig større del af vores forretning. Men det kræver, at man går all-in. Hvis man kun går halvhjertet ind i det, bliver det aldrig stort, siger adm. direktør Jesper Nybo Andersen, Orbicon.

Han ser især muligheder på nærmarkederne i Norge, Sverige og Østeuropa, men firmaet har også leveret ydelser til australske og engelske mineselskaber.

Trækker væksten

Adm. direktør for Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), Henrik Garver, genkender den udvikling, som tallene fra DI Videnrådgiverne afspejler:

- Vi har fokuseret meget på den hjemlige udvikling, men samtidig har vi observeret, at det er udlandet, som trækker væksten. Det illustrerer, at nogle af områder, hvor danske rådgivere har stærke kompetencer, er der stor efterspørgsel fra offentlige myndigheder rundt om i verden. Det er nogle af de projekter inden for infrastrukturen og energiforsyningen, der sætter gang i økonomien. Der kan ingeniørerne løfte opgaven, så det er på lads efter krisen, forklarer Henrik Garver.

Specialister

Han peger også på, at selv om der er mange virksomheder rundt om i verden, der beskæftiger sig med brobygning, er der ikke så mange igen, der er gode til at designe dem, så de eksempelvis kan modstå jordskælv:

- Der har danske rådgivere unikke kompetencer, og to af de fem bedste virksomheder i verden, der beskæftiger sig at designe broer, har hovedkontor i Danmark, fortæller Henrik Garver, der noterer, at det først og fremmet er eksporten, der er skyld i den højere omsætning og dermed bevarelsen af arbejdspladser.

Fortsat vækst

Henrik Garver forventer en fortsat massiv vækst for rådgiverne i bygge- og anlægsbranchen, og han forventer ikke mindst en stærk vækst i Nordamerika og Asien, ligesom han betegner Norge, som et "dansk hjemmemarked":

- Vi rykker især uden for Europa, siger Henrik Garver, der kan fortælle, at hollandske rådgivervirksomheder ligesom de danske oplever stor fremgang i denne tid.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125