23948sdkhjf

Nye byggeprocesser skaber værdi

Branchesamarbejdet Værdibyg er evalueret for første gang. Modtagelsen er fin, men det halter med udbredelsen. Og værdi skabes bedst med medarbejderinddragelse, siger gruppeformand i 3F
For første gang ligger der nu en evaluering af brancheinitiativet Værdibyg, der de seneste seks år har udgivet en lang række vejledninger til bedre byggeprocesser.

Branchen er glad for tiltaget, viser rapporten. Men den viser også, at det til gengæld halter med udbredelsen. Derfor søsætter organisationen nu en formidlingskampagne, der skal udbrede vejledningerne til byggebranchen.

Evalueringsrapporten er forfattet af analysebureauet Damvad, der har finkæmmet Værdibyg, som i 2008 blev dannet af en række arbejdsgiverforeninger for at forbedre kvalitet og produktivitet i byggeriet.

Positive meldinger

Der er udgivet 16 vejledninger med anbefalinger til bedre byggeprocesser, fra udbudsprocedurer og projektoptimering til brugerinvolvering.

60-80 procent af undersøgelsens 512 respondenter, der kender til Værdibygs vejledninger, vurderer, at de fungerer efter hensigten. Mellem hver femte og hver tredje respondent vurderer, at dette i høj grad er tilfældet.

Samme positive melding billede tegner undersøgelsen af Værdibygs relevans. Mere end tre fjerdedele af undersøgelsens bygherrer, entreprenører, rådgivende ingeniører og arkitekter vurderer, at Værdibygs arbejde er relevant for dem og deres virksomhed.

- Formatet med korte, præcise vejledninger suppleret af eksempler og værktøjer er noget, der falder i god jord hos byggeriets praktikere. Vejledningerne kan bruges i hverdagen. Det må siges at være lykkedes, siger Rolf Simonsen, sekretariatsleder for Værdibyg .

Formidling venter

Men Værdibyg skal styrke formidlingen af sit arbejde. Under halvdelen af respondenterne kender til Værdibygs arbejde. 25 procent af de adspurgte kender Værdibyg af navn, mens kun en fjerdedel kender til de anbefalinger, Værdibyg har udgivet.

- Vi skal lægge flere kræfter i at få vejledningerne udbredt, og det er derfor også glædeligt at både brancheorganisationerne og Realdania har valgt at skyde ressourcer i en formidlings- og udbredelsesindsats de næste halvandet år, siger Rolf Simonsen.

Men hvad siger repræsentanten for praktikerne på Danmarks byggepladser?

- Det er vigtigt at fortsætte arbejdet med at forandre byggeprocessen, med at inddrage de udførende i byggeriet, så de ved, hvad der skal ske i morgen og i næste måned. Det sker blandt andet med tillidsbaseret lean og efteruddannelse om samarbejde mellem fagene, siger Kim Lind Larsen, formand for Byggegruppen i 3F og desuden formand for BAT-kartellet.

Han understreger, at de virksomheder, der har gjort det, får et bedre projekt, med færre fejl og mangler, med bedre bundlinje og et bedre flow i byggeprocessen.

- Tidligere blev svendene ikke inddraget i processen, så de vidste ikke, hvornår de næste håndværkere ankommer. Det er flere steder - men bestemt ikke alle - blevet bedre, siger Kim Lind Larsen til Licitationen - Byggeriet Dagblad.

Større arbejdsglæde

Han understreger, at 3F nu forsøger vi at få inddragelsen af medarbejderen i byggeprocessen højere op på dagsordenen,

- At det ikke er sket meget før, skyldes tradition og konservatisme i branchen, NCC har kørt det flere steder, og det har styrket arbejdsglæden, reduceret spild med over 25 procent, minimeret fejl og sygefravær og forbedret arbejdsmiljø fordi tilrettelæggelsen er i orden.

- Vi står på tærsklen til en gennemgribende forandring af byggeprocessen, men vi er ikke kommet helt ud over rampen endnu, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172