23948sdkhjf

Sygehusbyggeri går til kamp mod dødelig støv

250 håndværkere får tilbud om at få testet lungerne i forbindelse med kampagne for at få bugt med støvproblemer
Støv er den stille dræber i byggeriet.

Mens der er stor fokus på dødsulykker i bygge- og anlægsbranchen, er der langt mindre opmærksomhed omkring de mange dødsfald som sker på grund af tidligere udsættelse for støv. Arbejdsmedicinske eksperter skønner, at der dør flere end 500 personer årligt som følge af udsættelse for støv på deres arbejdsplads.

Det er baggrunden for, at Region Sjælland nu sætter ekstraordinær fokus på støv på byggepladsen, hvor regionen er bygherre ved opførelsen af det ny psykiatrisygehus i Slagelse.

- Samtidig må vi erkende, at vi har store udfordringer med støv på byggepladsen. Der produceres store mængder støv ved byggeriet, som samtidig er ved at blive lukket. Det gør ikke udfordringerne mindre, når der er mange håndværkere samlet på samme sted, siger Charlotte Degn, der er bygherrerådgiver på projektet.

- Bygherren kan ikke løse problemet alene. Vi skal have entreprenører og håndværkere med, siger hun.

Tilbud om test

Støvkampagnen skydes i gang med en række aktiviteter i dag og i morgen.

I forbindelse med en gratis frokost i dag er der oplæg om arbejdsmiljøet på byggepladsen, og hvordan støv påvirker helbredet. Begge dage får alle håndværkere på pladsen mulighed for at få testet deres lunger.

Desuden skal håndværkerne inddrages i arbejdet både med det praktiske arbejde i forbindelse med oprydning og rengøring samt med forslag til konkrete forbedringer.

Det er bygherrens plan at komme i dialog med alle pladsens omkring 250 håndværkere for blandt andet at høre, om de anvender de mest optimale arbejdsmetoder og om de har det fornødne udstyr og nødvendige værnemidler. Alle håndværkere får desuden en lille folder om bekæmpelse af støv i byggeriet udarbejdet i samarbejde med Byggeriets Arbejdsmiljøbus.

Desuden har bygherren købt entreprenørvirksomheden Jakons koncept med oprydningsstandere tæt på arbejdsområderne.

Kan lukke arbejdssteder

- Overordnet er støv på byggepladser og de afledte sygdomme et stort problem. Man skal ikke blive syg af at gå på arbejde. Selv om den enkelte entreprenør har ansvaret for arbejdsmiljø og sikkerhed, er der mange snitflader på et byggeri med i øjeblikket 10 igangværende entreprenører og 250 håndværkere. Derfor tror vi, det betyder noget, at bygherren er synlig, siger Charlotte Degn.

- Vi kan ikke undgå at producere støv, men vi kan forebygge og vi kan rydde op. I yderste konsekvens kan vi stoppe arbejdet, hvis der er for meget støv, siger hun.

Ifølge den folder, som håndværkerne på byggepladsen modtager i dag, ser det ud til, at støv er et stigende problem, fordi redskaber og metoder, der anvendes på byggepladsen, giver øget støvudvikling.

De mest almindelige støvtyper på byggepladser er cementstøv, silikatstøv og træstøv. Desuden kan bygningsarbejdere møde kvartsstøv, asbeststøv, PCB, bly og andre sundhedsskadelige produkter, som der findes særlige detailregler for.

Støvkampagnen på psykiatrisygehuset gennemføres i samarbejde mellem regionen, Kuben Management, Rambøll og Byggeriets Arbejdsmiljøbus.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109