23948sdkhjf

LO ønsker alle i byggeriet på et sikkerhedskursus

Byggeriets ID-kort, der ser dagens lys næste år, skal også være et sikkerhedskort, foreslår LO i forbindelse med finanslovsforhandlingerne
Der skal knyttes en obligatorisk sikkerhedsuddannelse til det ID-kort, som det efter planen bliver lovpligtigt at bære på alle landets byggepladser fra næste sommer.

Det mener LO, der opfordrer regeringen til at benytte finanslovsforhandlingerne til at justere den aftale, som regeringen, SF og Enhedslisten indgik i foråret om ID-kortet.

- Vi er meget tilfredse med, at et flertal i Folketinget har besluttet at indføre et obligatorisk ID-kort i byggeriet. Vi tror, det vil være et godt bidrag i indsatsen mod social dumping, fordi det vil blive til klarhed om, hvem der er på byggepladserne. Vi mener imidlertid, at man bør tage et skridt mere, så det bliver et egentligt sikkerhedskort, og at man skal have gennemgået et kort kursus om det mest basale omkring sikkerhed på en byggeplads, inden man får udstedt sit ID-kort, siger Lizette Risgaard, næstformand i LO.

En dags varighed

LO har ikke sat økonomi på sit forslag, men Lizette Risgaard forestiller sig, at der er behov for et tocifret millionbeløb til at sparke uddannelsen i gang.

- Det lyder måske voldsomt, når en hel branche skal gennemgå et kursus for at kunne få adgang til arbejdspladsen, men mange har kompetencerne allerede i kraft af deres erhvervsuddannelse eller anden uddannelse. Der sker alt for mange arbejdsulykker på landets byggepladser, og trods alle initiativer er der ikke rykket meget de seneste 30 år. Vi har ikke været i stand til at knække koden. Vi forestiller os et kursus af en dags varighed. Det burde ikke være uoverkommeligt, mener Lizette Risgaard, som mener, at kurset ikke mindst vil gavne i forhold til udlændinge og personer, der ikke tidligere har været ansat i byggeriet.

Ud over en statslig bevilling til at sparke en obligatorisk sikkerhedsuddannelse i gang, forestiller LO sig, at samfundet vil bidrage i kraft af den såkaldte VEU-godtgørelse til deltagere i erhvervsrettet efteruddannelse. Desuden kan arbejdsmarkedets parter bidrage i kraft af de særlige kompetencefonde, der er knyttet til overenskomsterne.

Tvivler på effekten

Dansk Byggeri har tidligere været tilhænger af en obligatorisk sikkerhedsuddannelse, men mener, at man nu bør hellige kræfterne det uddannelseskort, som Dansk Byggeri har skabt sammen med Byggegruppen i 3F.

- Vi synes, vi skal bruge kræfter for at udbrede det, som vi i fællesskab har sat i værk. Vi holder derfor fast i UD-kortet, hvor alle indehaverens uddannelser og kurser er registreret. Det kan udvikles ad frivillighedens vej, siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen.

Hun frygter også, at en obligatorisk uddannelse bliver bureaukratisk tung og tvivler på effekten.

- Det er langt vigtigere, at de unge får arbejdsmiljø og sikkerhed gjort til en integreret del af deres hverdag allerede under uddannelsen, siger hun.

Mette Møller Nielsen mener, at der samtidig er en risiko for, at en obligatorisk sikkerhedsuddannelse vil blive underkendt af EU som værende i strid med princippet om arbejdskraftens frie bevægelighed, og at den derfor alene vil omfatte dansk arbejdskraft.

Flere arbejdsklausuler

LO foreslår i sine input til en finanslov for 2015 blandt andet også, at der bør være krav om, at arbejdsklausuler skal skrives ind i alle offentlige kontrakter, samt at der afsættes midler til en gennemgribende undersøgelse af statens, regionernes og kommunernes hidtidige brug af arbejdsklausuler.

LO foreslår også, at den påtænkte spareplan i Skat sættes i bero, fordi man frygter, at en reduktion på 179 årsværk vil føre til dårligere skatteligning og til ringere kontrol i forhold til social dumping. Tilsvarende mener LO, at Arbejdstilsynets bevilling til den ordinære tilsynsvirksomhed bør øges efter flere år med besparelser, som ikke mindst presser den ordinære tilsynsindsats.

LO’s forslag til finanslovsændringer er tilsendt regeringen og alle partiers arbejdsmarkedsordførere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093