23948sdkhjf

Malerbranchens topfolk i bitter strid

Gensidigt hårde udfald i malerbranchens organisationer i efterspil fra overenskomstforhandlinger
Forårets overenskomstforhandlinger er ikke afsluttet i malerbranchen. Faktisk er parterne længere fra hinanden end nogensinde og taler alt andet end pænt om hinanden. Den ene part beskylder den anden for at løbe fra en aftale, mens den anden siger, at der bliver fiflet med overenskomsten.

Stridens kerne er en aftale om modernisering af overenskomstens prisliste ved akkordarbejde. Malerforbundet mener, at aftalen faldt bort, da parterne ikke lykkedes med at lave ny overenskomst og i stedet blev samlet op af forligsmandens mæglingsforslag. Danske Malermestre mener omvendt, at aftalen står ved magt og vil have prøvet spørgsmålet ved en faglig voldgift.

- Det er helt normalt, at man undervejs ved overenskomstforhandlinger laver en række delaftaler, som siden skal indgå i det endelige overenskomstresultat, og det var, hvad vi gjorde med aftalen om den ny organisationsaftale. Det var et skuffeprotokollat, der skulle hives op, når vi havde en overenskomst på plads. Det fik vi som bekendt aldrig, fordi Danske Malermestre blev underkendt af DA om tiltag mod social dumping, som vi ellers var enige om. Når vi ikke får forhandlet en egen overenskomst på plads, kan man ikke trække et enkelt delresultat ud og hævde, at det er gældende, siger Malerforbundets formand Jørn Erik Nielsen.

Danske Malermestres formand, Per Vangekjær, husker et helt andet forløb.

- Vi lavede aftalen om prislisten på et tidspunkt, hvor vi vidste, vi ville havne i Forligsinstitutionen. Der er ingen forbehold i aftalen, og det har aldrig været diskuteret, at aftalen var afhængig af enighed om en ny overenskomst. Jørn Erik Nielsen løber simpelthen fra en indgået aftale. Det er meget skuffende, siger Per Vangekjær.

Voldgift som efterspil

Malerområdets overenskomst fik et efterspil, da parterne måtte igennem en faglig voldgift for at få slået fast, om områdets overenskomst er en normalløns- eller minimallønsoverenskomst. Den blev afgjort 11. september og faldt ud til malermestrenes fordel, idet voldgiften slog fast, at der er tale om en minimallønsoverenskomst som på resten af byggeområdet. Det betyder - som en konsekvens af overenskomstsammenbruddet og den efterfølgende opsamling af mæglingsforslaget - at akkordsatserne på malerområdet ikke reguleres de kommende tre år.

- Det virker ærlig talt som om, Jørn Erik Nielsen er blevet småfornærmet over at tabe voldgiften. Det er meget beklageligt, at vi ikke kan stole på hinanden og indgåede aftaler, siger Per Vangekjær.

Ingen sammenhæng

Jørn Erik Nielsen afviser pure, at der er sammenhæng med voldgiften.

- I vores medlemsblad nummer 4, der udkom flere uger før voldgiften, har jeg skrevet en leder, hvor jeg redegjorde for, at der var tale om en skitse til en organsationsaftale, som kunne være indgået, hvis andre ting i overenskomsten faldt på plads. Udfaldet af voldgiften er derfor i den sammenhæng ligegyldig. Jeg tror, at baggrunden for de hårde udfald fra Per Vangekjær mod min person er, at han på Danske Malermestres generalforsamling i foråret fik præsenteret organisationsaftalen som en kendsgerning. Så har han åbenbart brug for en syndebuk. Det er alt andet end klædeligt. Vi er ikke sat på jorden for at forgylde malermestrene på svendenes bekostning. Aftaler er noget for noget, og malermestrene kunne ikke levere i form af en overenskomst. Derfor er der heller ingen organisationsaftale, siger Jørn Erik Nielsen.

Skår i samarbejdet

Per Vangekjær lægger ikke skjul på, at striden slår skår i samarbejdet. Han ser nu frem til, at Jørn Erik Nielsen senere på måneden går på pension efter 20 år som forbundsformand.

- Der er ærgerligt, at samarbejdet skal slutte på den måde, for vi har ellers traditionelt haft et godt samarbejde til malerbranchens bedste, og jeg håber og tror, vi kan rekonstruere det gode samarbejde, siger han.

Danske Malermestre har besluttet at prøve at få en faglig voldgift til at tage stilling til, om parterne har en aftale eller ej.

Per Vangekjær tror ikke, at organisationernes strid vil påvirke samarbejdet ude i virksomhederne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156