23948sdkhjf

Lang vej igen

Staten har travlt. Andet kan der vel ikke siges, hvis staten skal nå sit mål om, at den i 2020 skal have nået en besparelse i sit energiforbrug på 14 procent i forhold til 2006.

En ny opgørelse fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet viser nemlig, at statens energiforbrug kun er faldet med 1,8 procent siden 2006. Og den ansvarlige minister, Rasmus Helveg Petersen (R) konkluderer da også retteligt, at der skal gøres en ekstra indsats rundt om i de enkelte ministerier, som hver især skal reducere sit energiforbrug med 14 procent, hvis 2020-målene skal nås.

For som vi skriver andetsteds i nærværende avis, er der stor forskel på de enkelte ministeriers energispareindsats. For nogle ministerier har faktisk reduceret energiforbruget drastisk, mens andre har mere end fordoblet energiforbruget siden 2006. Om det er fordi nogle ministerier besidder flere hundrede år gamle bygninger, der kan være en energimæssig udfordring, skal ikke være til at sige.

Men noget skal der i hvert fald gøres.

Nu skal man ikke kun klandre den nuværende regering for, at staten ikke er nået længere med reduktionen af energiforbruget i sine bygninger. For 2020-målene blev sat i 2008 under den daværende VK-regering, så dermed må den borgerlige lejr i Folketinget også tage sin del af ansvaret.

Men tallene er under alle omstændigheder et udtryk for, at staten ikke har haft et stort nok fokus på energirenoveringer af de statslige ejendomme. For selvom Danmark faktisk af EU er forpligtet til at energirenovere tre procent af de statslige bygninger hvert år, har regeringen i stedet valgt at opsætte mål for reduktion af energiforbruget. Helt lovligt ganske vist.

Men her glemmer man, at en øget grad af energirenoveringer ikke kun vil være godt for miljøet og klimaet. Mindre energiforbrug giver besparelser, der kan kanaliseres over til en samfundsmæssig gevinst i form af flere penge til vores velfærdssamfund, ligesom flere energirenoveringer selvfølgelig også skaber flere jobs til en i forvejen jobmæssigt hårdt ramt bygge- og anlægsbranche.

Derfor er der også alt mulig grund til, at staten sadler om.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125