23948sdkhjf

Udsigt til stort fald i byggebeskæftigelsen

Dansk Byggeri forventer i dugfrisk konjunkturanalyse, at beskæftigelsen i branchen falder med 5.000 personer næste år
Der vil ske et ordentligt dyk i beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen i 2015. Branchens beskæftigelse vil falde tilbage på niveau med situationen i 2010, hvor krisen var værst og beskæftigelsen i bund.

Sådan lyder det dystre skøn i Dansk Byggeris såkaldte konjunkturanalyse update, der offentliggøres i dag. I sin update skønner Dansk Byggeri, at branchen i 2015 vil beskæftige 143.000 personer. Det er et fald på 5.000 i forhold til skønnet for i år og på niveau med 2010, hvor den samlede beskæftigelse i branchen blev opgjort til 143.200 personer.

- Vi ville hellere end gerne sende nogle optimistiske signaler, men det er desværre ikke muligt. Det er et troværdigt skøn på baggrund af de tilgængelige informationer. Vores update understreger, at der ikke er noget selvbærende opsving på vej, siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen, der har udarbejdet updaten.

Færre renoveringer

Det er ikke mindst et markant fald ved bygningsrenovering, der giver anledning til det forventede voldsomme dyk i branchens beskæftigelse.

- Den massive indsats med renovering af den almene boligsektor topper i år og bliver knap to mia. kroner mindre næste år, og det slår naturligvis hårdt igennem også i beskæftigelsen. Desuden forsvinder Boligjobordningen, som mange boligejere har taget til sig, ligesom der ikke længere er stormvejrseffekt. Endelig betyder den træge udvikling på boligmarkedet, at der er færre med behov for renovering og ændringer i forbindelse med en flytning, siger Finn Bo Frandsen.

Der er heller ingen optimisme at hente i forventningerne til nybyggeriet.

- Det private boligbyggeri ligger underdrejet. På trods af lav rente er der med det store udbud af boliger på et presset marked, ikke noget stort incitament til at bygge nyt. Der er dog udsigt til, at nybyggeriet af almene boliger, og i den forbindelse ikke mindst ungdomsboliger, stiger lidt. Erhvervsbyggeriet er fortsat på et historisk lavt niveau, og der er ikke udsigt til bedring. Der er et meget højt antal ledige erhvervskvadratmeter til formentlig fornuftig leje, og bestanden af ledige lokaler skal derfor reduceres, før vi kan forvente ny fremgang i nybyggeriet til erhvervsformål, vurderer Finn Bo Frandsen.

Anlæg i fremgang

På positivsiden er opførelsen af offentligt byggeri, ikke mindst supersygehusene og universitetsbyggerier, som trækker i den rigtige retning.

Også anlægsaktiviteten er stigende på grund af en række megaprojekter, som er spredt ud over mange år. Også investeringer på energiområdet og til klimaindsats stiger de kommende år.

Beskæftigelsesskønnet for 2015 er uændret i forhold til Dansk Byggeris konjunkturanalyse i februar i år. Derimod er beskæftigelsen for 2014 opjusteret en smule som følge af øget aktivitet i første halvår på grund af mild vinter og de to storme i slutningen af 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125