23948sdkhjf

Vakuum i byggeaktiviteten

Nu står det sort på hvidt, hvordan man forventer, at det kommende år kommer til at se ud for byggeaktiviteten i Danmark. Og det er ikke så spændende læsning, for aktiviteten går nedad, og der vil være færre beskæftigede.

Det er på trods af de store byggerier, som det offentlige har igangsat, og som af nogle medier er udråbt til at skabe nærmest kaotisk mangel på arbejdskraft i Danmark. Sådan kommer det ifølge Dansk Byggeris konjunkturupdate ikke helt til at gå.

Tværtimod. Byggesektoren må indstille sig på en mindre tilbagegang. Der vil næste år være 5.000 færre jobs i sektoren. Heraf skal man påregne, at de omkring 4.000 jobs kommer til at mangle på grund af Boligjobordningens bortfald.

Desuden har de to store storme medført en del arbejde, som jo også er ved at være udført, og det vil forstærke nedgangen. Og endelig er der mindre renovering i sigte. Alt i alt en effekt på cirka 5.000 færre arbejdspladser til næste år.

Det er en lidt skidt udvikling for en branche, der ellers var ved at rejse sig lidt efter de hårde kriseår, og som vejrede lidt morgenluft. Og det går da også bedre, men vi mangler en helt elementær del af byggeriet, nemlig det private byggeri.

Det er på trods af en række tiltag fra regeringen ikke lykkedes at skabe og stimulere det private boligbyggeri.

Det til trods for en rekordlav rente, og det tyder på, at der stadig er en frygt i finansverden for, at folk ikke kan betale, for det er blevet meget sværere at låne penge til at bygge et hus for. Det er en direkte bremse på beskæftigelsen og på udviklingen af den indenlandske økonomi. Men det er altså først, når det private kommer med, at udviklingen i beskæftigelsen for alvor slår igemmen.

Boligjobordningens uheldige start-stop-effekt er også lidet flatterende for en regering, der gerne vil skabe stabilitet.

Sæt denne i en ny kombination med energitiltag, så kan der ske noget positivt på beskæftigelsen, som tilmed har en samfundsøkonomisk og en miljømæssig positiv effekt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125