23948sdkhjf

Vejen til energirigtig adfærdsændring

En konsekvent gennemført energineutral løsning i et alment byggeri har motiveret beboerne til flere miljømæssigt fornuftige adfærdsændringer
Den ambitiøse renovering af Højbo i Frederikshavn har sikret ikke bare et bedre ry til området men også sjove og mere miljørigtige adfærdsændringer hos beboerne.

Skal man for alvor gøre noget ved varmeforbrug, vandspild og forbedre indeklimaet, er det vigtigt med grundig beboerinddragelse.

Derfor blev renoveringsprojektet ambitiøst og omkostningerne løb op i cirka 30 mio. kroner, hvoraf Landsbyggefonden har givet cirka 20 i form af et lån.

Et nødvendigt projekt

Projektet er af aktørerne bag blevet kaldt “Det nødvendige projekt" og omfatter hele paletten af boligrenovering: områdefornyelse, 0-energi og beboeradfærd.

Renoveringen afspejler Frederikshavn Boligselskabs energipolitik som blandt andet omfatter en reduktion af energiforbruget med 75 procent før 2020.

Det bæredygtige pilotprojekt Højbo er dermed en bundsolid test og blev også indstillet til Renover Prisen 2014, som netop er blevet uddelt.

At projektet ikke kom med blandt de sidste seks nominerede skyldes den sidste manglende arkitektoniske finish.

Til gengæld er der masser af miljøteknologisk eksempelværdi.

En gedigen fysisk renovering kombineret med en total energirenovering er lig med energineutrale boliger, mener Frederikshavn Boligforening.

Nyudviklede teknikker

Projektet har stærk eksempelværdi hos kommuner, boligselskaber og fagfolk og renoveringen lever op til 2050-planen for et fossilfrit Danmark.

Kendte og nyudviklede teknikker er bag den energineutrale løsning og gennem hele processen har der været samarbejde mellem beboerne og fem lokale firmaer.

Der blev for eksempel udviklet en såkaldt BoligEnergiSkole for beboerne, en hjemmeside med processen step for step, viden om installationerne, brugen af dem og husets konstruktion.

Nye materialer

Energiforbedringerne har virket positivt på brugskvaliteten af ejendommen og den enkelte bolig. Primært er der tale om nye bygningsmaterialer, nyt inventar, gulvvarme og ventilation med genanvendelse af den "brugte" luft.

Højbo har med uændret volumen bevaret den oprindelige tidstypiske karakter - trods nye venlige, lyse og mere åbne facader og altaner. Fornyede friarealer beriger nu beboernes liv,- og det visuelle miljø i nærområdet.

- De fysiske tiltag er blevet afgørende for følelsen af ejerskab og fællesskab, som det hedder i folderen “Højbo i Frederikshavn," udgivet af bygherren forud for Renover Prisen.

Parter bag projektet

Frederikshavn Boligforening

Energibyen Frederikshavn

Trigon arkitekt-, ingeniør- og entreprenørfirma

Tankegang kommunikationsfirma

Soft & Teknik IT-firma.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109