23948sdkhjf

Tykkere ordrebøger men ingen optimisme

Ordrebeholdningen er den største i to år, men branchens forventninger er faldende
Ordrebøgerne er tykkere end på noget tidspunkt i to år, men det giver paradoksalt nok ikke anledning til optimisme. Bygge- og anlægsbranchens forventninger til de kommende måneder er faldende.

Det fremgår af Danmarks Statistiks netop offentliggjorte konjunkturbarometer for bygge og anlæg, hvor den såkaldte sammensatte konjunkturindikator er faldet for tredje måned i træk.

Tallene giver anledning til overraskelse i Dansk Byggeri, hvor man havde forventet lidt mere optimistiske meldinger fra branchen.

- Det er svært at få til at hænge sammen, at ordrebøgerne er på det højeste niveau i to år, og virksomhedernes forventninger til ordrebeholdningen er stærkt faldende, siger cheføkonom Bo Sandberg.

Ifølge konjunkturbarometeret er beskæftigelsesforventningerne positive, mens et flertal af virksomhederne vægtet efter antallet af ansatte vurderer, at ordrebeholdningen ikke er tilstrækkelig.

- Det er overraskende, fordi på den ene side, at både anlægs- og byggeentreprenører har for knap otte måneders arbejde i ordrebøgerne og på den anden, at der forventes travlhed hos mange mindre håndværksvirksomheder i resten af året på grund af udfasningen af Boligjobordningen. Vi forventer året ud at se en hamstring af byggeopgaver og en betydelig travlhed, hvorefter der i løbet af 2015 vil opstå et tomrum på bolig- og energirenoveringsmarkedet. Men denne stop-and-go-adfærd er skadelig både for forbrugerne og for bygge- og anlægsbranchen, hvor man mest af alt efterspørger stabile rammevilkår, siger Bo Sandberg.

Negative malermestre

Virksomhederne har netop nu ordrer, der giver 4,7 måneders arbejde. Det er det højeste tal siden september 2012, hvor ordrebeholdningen lød på 4,9 måneders arbejde.

Byggeentreprenørerne har ordrer til 7,8 måneders arbejde og har for første gang i et år større ordrebeholdning end anlægsentreprenørerne, der vurderer at have arbejde til 7,6 måneder i ordrebøgerne.

Maler- og glarmestervirksomheder har en ordrebeholdning på 2,3 måneders arbejde. Malere og glarmestre har uden sammenligning de mest negative forventninger til de næste tre måneder både hvad angår beskæftigelse, omsætning og tilbudspriser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158