23948sdkhjf

Chefen for det hele

Små og mellemstore ejerledede virksomheder har til alle tider været en stor del af dansk erhvervsliv. I modsætning til for eksempel Sverige, som har en stolt tradition for store industrivirksomheder, har historien om dansk erhvervsliv været kendetegnende ved landbrug og håndværksvirksomheder.

Typisk er det virksomheder, som er startet som enmandsvirksomheder med en engageret håndværker i spidsen, der ikke har anden uddannelsesbaggrund end sin erhvervsuddannelse. Det er en stor fordel, for det sikrer, at virksomheden hele tiden præsterer et godt stykke fagligt arbejde.

Men ulempen er, at virksomhedsejeren - og dermed ofte også chefen - kan glemme de interne linjer i virksomheden og udviklingen af virksomheden. Og det kan være farligt, som erfaringerne fra programmet Vækst via Ledelse viser.

For vækster virksomheden, mens chefen mister overblikket, kan det ofte være med til at knække virksomheden. For selvom du er en knalddygtig håndværker, er du ikke nødvendigvis en dygtig leder. Men det kan man blive. Ligesom det handler om, at medarbejderne hele tiden kommer på skolebænken og bliver opdateret med den nyeste viden, er det lige så vigtigt, at ledelsen i landets bygge- og anlægsvirksomheder holder sig ajour på ledelsesfronten og bliver bedre til det at drive og ikke mindst lede en virksomhed. Og det kan sagtens ske gennem lederuddannelser.

Men det handler måske lige så meget om, at lederne - og i dette tilfælde ofte ejerlederne - i håndværksvirksomhederne erkender, at de ikke kan klare det hele selv. At det kan være svært at erkende er faktisk fuldt forståeligt. Hvis du igennem mange år har fået etableret en succesfuld virksomhed via hårdt arbejde, kan det være svært som ejer og leder at skulle lægge beslutninger om virksomhedens opgaver i hænderne på andre.

Men ofte er det en fornuftig løsning. For pludselig kan man risikere, at udviklingen løber en af hænde, og det kan desværre vise sig at være den sikre vej mod afgrunden for virksomheden. Derfor kan rådet til virksomhedsejerne kun være, at de skal gøre det de er bedst til og turde uddelegere resten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125