23948sdkhjf

Chefen står i vejen for vækst

Landets små og mellemstore virksomheder har et stort vækstpotentiale, men ofte står lederen i vejen. 700 ledere har derfor fået hjælp til at få bedre overblik over deres organisation
En af de største barrierer, når små og mellemstore virksomheder skal vækste, er ofte chefen.

Det viser erfaringer fra programmet Vækst via Ledelse. Her har ledelsesspecialister screenet flere end 700 chefer fra virksomheder i hele landet, og alt for mange steder mangler chefen ledelseskompetencer.

Det, der typisk sker, er, at i takt med at virksomheden vokser, mister chefen overblikket, har svært ved at uddelegere opgaver og bruger for meget tid på detaljer. Dermed har chefen tit et direkte ansvar, når virksomheden knækker halsen i vækstfasen.

Ifølge Nina Lave, der er erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet, kan en del af forklaringen på, at mange chefer er for detaljeorienterede, findes i deres uddannelsesmæssige baggrund.

- Ledere i små og mellemstore virksomheder har ofte en erhvervsfaglig baggrund og ikke en lederuddannelse. Fordelen ved det er, at de er optaget af, at virksomheden er drevet af at lave en fagligt godt stykke arbejde, hvilket er godt for kunderne. Ulempen er så, at lederne bruger alt for meget tid på drift i stedet for at udvikle virksomheden, siger hun.

Stort vækstpotentiale

De i alt 700 danske virksomhedschefter, der har medvirket i uddannelsesprogrammet for ledere, har derfor gennem tre måneder været igennem et afklaringsforløb, hvor de har fået udarbejdet en handlingsplan og en målsætning for vækst, som virksomhederne kan tage fat på.

- SMV’erne udgør hovedparten af virksomheder i Danmark, og vækstpotentialet er stort. De har et godt fundament og har lige nu mange opgaver. Men hvis de skal vækste, skal der være styr på de interne organisatoriske linjer og det er det de via programmet har fået værktøjer til, siger Nina Lave.

Vækst via Ledelse gennemføres i perioden 2012-2014 i samarbejde mellem Væksthusene, Dansk Erhverv, Håndværksrådet og Syddansk Universitet. Projektet, der har et samlet budget på knap 100 mio. kroner, er støttet af Erhvervsstyrelsen samt EU’s Socialfond.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094