23948sdkhjf

Faste priser frister bygherrer

Mange bygherrer vil gerne fiksere omkostninger med en omvendt licitation, men de mister en del af kontrollen, og entreprenøren afgiver detaljerede tilbud, der kan koste dyrt
Frygten for ekstraomkostninger er en af grundene til, at mange bygherrer nu vælger omvendt licitation, når de udbyder deres projekter.

Her er prisen fast, og man undgår grimme budgetoverskridelser som ved DR-koncerthuset, Øresundsforbindelsen, og mere aktuelt Grand Prix-byggeriet eller havnebroerne i København. Men det er ikke en løsning uden problemer.

Dansk Byggeri og en kendt udbudsadvokat understreger over for Licitationen - Byggeriets Dagblad, at man skal tænke sig om, inden man vælger denne udbudsmodel.

- Umiddelbart kan det lyde fristende. Bygherren har et bestemt beløb. Han undersøger, hvad han kan få for pengene, og så bygger han det. Men det lyder lettere, end det er. Der er både fordele og ulemper ved omvendt licitation, og som entreprenør skal man meget grundigt overveje, om man vil deltage i en sådan proces. Udfærdigelse af selve tilbudsmaterialet er mere omkostningstung end en normal tilbudsgivning, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Mister indflydelse

Også udbudsekspert, advokat og partner i advokatfirmaet Viltoft, Hans Lykke Hansen, opfordrer til eftertanke ved opgaver med omvendt licitation.

- Der er ikke noget i vejen med at byde et projekt ud i omvendt licitation med fast pris. Det skal bare være et egnet projekt. Ofte er det relevant i projekter, hvor økonomien er meget vigtigt, da man har et bestemt beløb at bygge for. Så kan man styre økonomien til en vis grad, men bygherrer skal huske, at de mister noget indflydelse på selve byggeriet, da det er den valgte totalentreprenør, der rejser projektet, siger han.

Hans Lykke Hansen opfordrer bygherren til at være grundig med udbudsmaterialet, så der kommer færre overraskelser undervejs. Og så minder han om, at det detaljerede og dyre tilbudsarbejde, som den valgte totalentreprenør eller konsortium har udfærdiget, i sidste ende betales af bygherren.

- De store ressourcer, som der er lagt i tilbudsmaterialet, skal finansieres, og derfor vil en relativ stor del af budgettet blive brugt til det, siger Hans Lykke Hansen.

Dyr tilbudsproces

Hans Lykke Hansen afviser endvidere, at bygherre helt undgår ekstraregninger.

- Det er klart, at i komplekse sager som byggeri og især ved omvendte licitationer, kan der opstå situationer undervejs, hvor bygherrerne ønsker andre løsninger end entreprenørerne. Der kan eksempelvis være det valgte træmateriale, som bygherre ikke er tilfreds med og kræver noget andet. Hvis entreprenørerne har ret i, at det er noget andet end aftalt, så skal der jo betales ekstra fra bygherrens side. Derfor er der meget vigtigt, at man er enig i de mange detaljer i kontrakten, siger Hans Lykke Hansen.

I Dansk Byggeri understreger direktør, Michael H. Nielsen, at omvendt licitation er en omfattende og dyr tilbudsproces.

- Forud for en omvendt licitation afholdes ofte en prækvalifikation for at finde de tre til fem konsortier, der skal afgive tilbud. Det kan være store entreprenører selv eller joint ventures med et rådgiverfirma – arkitekter eller ingeniører. Selve udarbejdelsen af tilbuddet sker som regel i samarbejde med en rådgiver, og det bliver ofte dyrt og kan nemt løbe op i millionklassen, hvor tilbudshonoraret langt fra dækker disse omkostninger, siger Michael H. Nielsen.

Så en entreprenør skal tælle grundigt på knapperne, inden virksomheden kaster ressourcer ind på at vinde opgaven.

En lang række fordele

Ifølge Dansk Byggeri er der også en lang række fordele ved omvendt licitation. Blandt andet bliver entreprenørerne draget ind i udviklingen af et byggeprojekt ekstremt tidligt, og det kan sikre optimering af tekniske løsninger og tilrettelæggelse af en effektiv produktionsproces. Kort sagt et langt mere optimeret projekt.

- Entreprenørerne vil rigtig gerne tidligt ind i projekterne, som de så bedre kan definere og planlægge. Det optimerer processen og styrker produktiviteten, siger han.

Men Dansk Byggeri understreger over for sine medlemmer, at de ved de konkrete opgaver med omvendt licitation nøje skal afveje oddsene for at få opgaven. For der skal regnes rigtigt meget og laves rigtig mange aftaler med blandt andet leverandører, for tilbuddets budget skal jo holde hele vejen til afleveringen til bygherre.

- Ved omvendt licitation skal alle priser bære hele vejen igennem. Derfor er der allerede i tilbudsfasen behov for at fiksere priser og aftaler med underleverandører og producenter. Så der ikke kommer uforudsete omkostninger undervejs, siger Michael H. Nielsen.

Grundighed sikrer

Det er ofte den grundighed, der kan sikre, at entreprenørerne kan komme gennem opgaven og få en god forretning ud af det.

Men der er entreprenører, der er gået ned på opgaver med omvendt licitation. Forklaringerne på de dårlige sager kan ofte føres tilbage til en manglede risikovurdering og manglende afdækning af risici.

Michael H. Nielsen understreger, at entreprenørerne normalt ikke påtager sig ricici som som for eksempel blød bund og fortidsminder i jorden. Sådanne risici placeres ofte hos bygherren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111