23948sdkhjf

Arbejdet er så småt i gang i Skejby

Det er nogle alvorlige konstateringer, Arbejdstilsynet har gjort sig efter arbejdsulykken i Skejby, fremhæver tilsynschef i Arbejdstilsynet. Virksomheden har nu så småt genoptaget arbejdet, og underdirektør fremhæver et større fokus på arbejdsmiljø efter ulykken
Monteringen af trædækkene i elevatorskakten, styrkeberegningen og kvaliteten af materialerne har ikke været tilstrækkelig til at modstå de påvirkninger, som det kunne forventes udsat for under arbejdet.

Sådan lyder Arbejdstilsynets begrundelse for det forbud, som fulgte i kølvandet på arbejdsulykken på byggeriet af Det Nye Universitetshospital i Skejby, hvor to elevatormontører fra virksomheden PD Elevator A/S styrtede over 10 meter ned i en elevatorskakt.

Det fremgår af sagsakter, som Licitationen – Byggeriets Dagblad har fået aktindsigt i.

Virksomheden blev efter ulykken påbudt at standse alt arbejde i elevatorskakter på dæk af træ, før dokumentation for stabilitet og soliditet kom på bordet.

Efter tilbagemelding og dialog med Arbejdstilsynet, hvor PD Elevator A/S blandt andet har fremført, at de nu vil lave statiske beregninger på arbejdsplatformene og angive den maksimale belastning, er arbejdet på Det Nye Universitetshospital nu så småt genoptaget – ikke af de samme elevatormontører men af andre medarbejdere fra virksomheden.

- Den ene af de to montører er kommet hjem, mens den anden på nuværende tidspunkt kun er hjemme i weekenderne. Han går på et genoptræningscenter, som skal hjælpe ham med at få mere bevægelighed i den ene arm. De er ved godt mod begge to og skal nu have tid til at hele og komme sig, siger underdirektør i PD Elevator A/S, Andreas Høst og fortsætter:

- Det var selvfølgelig et kæmpe chok for alle, da det skete. Der er virkelig tale om gode kollegaer – både fagligt og socialt, så selvfølgelig påvirker det. Vi har på bedste vis forsøgt at formidle, hvad der er sket, og hvordan de berørte har det, og vores medarbejdere har generelt været gode til at snakke med hinanden om det hele.

En gennemgang af virksomhedens sager i Arbejdstilsynet de seneste 10 år viser, at PD Elevator A/S en håndfuld gange tidligere har modtaget strakspåbud vedrørende sikring mod fare for nedstyrtning.

Alligevel mener Andreas Høst, at virksomheden generelt formår at sikre sine medarbejdere.

- Som udgangspunkt synes jeg, at vi er gode til det. Men for at blive endnu bedre og mere proaktive, har vi sat gang i flere forskellige tiltag efter ulykken, siger han og fremhæver, at PD Elevator A/S blandt andet har ansat en ekstern rådgiver på arbejdsmiljøområdet, og at virksomheden har revurderet sin arbejdspladsvurdering.

Om virksomheden alligevel skal politianmeldes er nu op til Arbejdstilsynets jurister.

- Sagen er overdraget til juridisk vurdering, og vores jurister vil nu tage stilling til, om der skal indstilles til, at politiet rejser en straffesag for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen, siger tilsynschef i Arbjdstilsynet Thomas Nygaard Christensen og fremhæver, at konstateringerne generelt har været alvorlige i sagen.

Mere tilsyn

For at sikre, at de løsninger, som PD Elevator A/S har igangsat, lever op til loven, foretager Arbejdstilsynet et kontrolbesøg på byggepladsen, og hvorvidt sagerne får konsekvenser for fremtidige arbejder med Hoffmann A/S, der er hovedentreprenør på sygehusprojektet, vil adm. direktør Torben Bjørk Nielsen endnu ikke lægge sig fast på.

- Vores indtryk er, at der er tale om et af de mindre men seriøse og ordentlige elevatorfirmaer, og vi har frem til nu haft et godt samarbejde med dem, siger han og fortsætter:

- Før vi konkluderer noget, mangler vi at finde ud af præcist, hvad der skete.

Torben Bjørk Nielsen er overbevist om, at ulykken som minimum vil føre til, at der bliver ført mere tilsyn med elevatormontørerne.

- Og det er kun positivt. Der er jo ikke nogen, der ønsker, at noget som det her sker igen, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109