23948sdkhjf

De større byer har bedre jobmuligheder

Der er stor forskel på arbejdsmarkedet i de forskellige kommuner. Tendensen er velkendt - det går godt i de større byer, mens resten af landet halter bagefter, viser nye tal fra AE
Det lysner så småt på det danske arbejdsmarked. Eller i hvert fald på dele af det.

For der er stor forskel på jobmulighederne i de forskellige kommuner, viser en ny analyse fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Bedst går det i og omkring de store byer, hvor lønmodtagerbeskæftigelsen og udbuddet af stillinger har klaret sig bedst gennem krisen.

Befolkningen i de store byer er dog vokset endnu mere end beskæftigelsen, og derfor er beskæftigelsesfrekvensen i hovedstadsområdet og Aarhus fortsat lavere end før krisen. Værst står det til i mange af udkantskommunerne, hvor beskæftigelsen nogle steder fortsat ligger godt 20 procent under niveauet fra før krisen.

De værst ramte kommuner er Lolland, Langeland og Struer, hvor op mod 20 procent færre er i job i dag sammenlignet med før krisen.

- Det er glædeligt, at vi på et overordnet plan ser en fremgang i beskæftigelsen – endda selv om væksten stadig hænger lidt i bremsen. Det er dog langt fra alle, der holder jobfest. I flere yderkommuner ligger beskæftigelsen markant under niveauet fra før krisen. Når vi taler om jobskabelse og gang i hjulene, er det vigtigt at have blik for de regionale forskelle. Fremgangen i jobmuligheder er især kommet folk i de store byer til gode. Det er brug for, at vi også sætter fut i jobskabelsen i landets udkantskommuner. Ellers risikerer vi at skabe endnu større forskel mellem land og by, end der allerede er i dag, siger AE’s chefanalytiker Erik Bjørsted.

Ledighed er faldet

Samlet set er arbejdsløsheden faldet med godt 26.500 fuldtidspersoner siden december 2012 og arbejdsløsheden er flere steder i landet relativ lav.

Og ser man på beskæftigelsestallene er beskæftigelsen begyndt at vokse, selvom det langt fra er alle de tabte arbejdspladser, der er hentet, og fremgangen er langt fra ligeligt fordelt på landets kommuner.

Jacob Thiel, cheføkonom i Håndværksrådet, kan godt genkende det billede, som AE’s analyse tegner.

- Vi kan også se på vores egne tal, at der er vækstcentre omkring de større byer. Det er typisk der, hvor befolkningstætheden er størst, at der er vækst. Man kan godt finde byer, der afviger, men det er hovedtendensen. Det er derfor nødvendigt, at der politisk bliver taget initiativer for at sænke den udvikling. Bremse den tror vi ikke på, man kan, men vi kan måske sænke den, siger Jacob Thiel.

Læs også dagens leder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11