23948sdkhjf

Metroentreprenør føler sig uskyldig og forfulgt

Det irske vikarbureau Atlanco mener, at et møde i sommer med deltagelse af 3F og Dansk Byggeri bekræfter, at der ikke er sager mod selskabet
Det irske vikarbureau Atlanco mener, at fyringen fra det københavnske metroprojekt er urimelig, og at dets danske selskab Atlanco Aps ikke har brudt kontrakten med CMT, hovedentreprenøren på metroen.

Atlanco mener, at Metroselskabets beslutning er stærkt påvirket af medieomtale, “som var fuldstændig forkert og efterfølgende trukket tilbage fra det relevante website med juridisk søgsmål under vejs".

Det sker med henvisning til TV-udsendelsen “Østarbejdernes bagmænd" i DR i maj. Her blev det blandt andet påstået, at Atlanco fører lister over tidligere medarbejdere, som ikke kan genansættes - eksempelvis på grund af fagforeningsmedlemskab. I udsendelsen blev vist en liste med 93 navne på personer, der er sortlistet for at være “ballademagere", for at have strejket eller for at være medlem af en fagforening.

I en udtalelse fra det irske selskabs talsperson Angela Madden hedder det, at Atlanco Aps følger dansk lovgivning til sidste bogstav, og at alle Atlanco Aps-arbejdere er ansat på samme måde, som i et hvilket som helst andet dansk selskab i 100 procent overensstemmelse med danske løn- og arbejdsforhold.

3F lodret uenig

I udtalelsen hedder det, at et topmøde i sommer på foranledning af Atlanco med deltagelse af 3F og Dansk Byggeri bekræftede, at der ikke var sager mod Atlanco Aps.

Det er Palle Bisgaard, næstformand i Byggegruppen i 3F, lodret uenig i.

- På tidspunktet for mødet var der to igangværende sager. Den ene kører endnu, og vi gjorde på mødet opmærksom, at vi overvejer at indlede en sag om organisationsforfølgelse på grund af deres sortliste. Jeg oplever, at Atlanco benytter vores deltagelse i mødet i sommer til at vaske sig selv uskyldsren. Vi bekræftede på ingen måder, at der ikke var sager mod Atlanco, så intet kan være mere forkert end at sige, at vi har bekræftet, at der ikke er sager mod Atlanco, siger Palle Bisgaard.

Sager er droppet

Thorsten Wilstrup, chef for Dansk Byggeris arbejdsgiversekretariat, deltog også på sommerens møde. Han oplyser, at mødet bekræftede, at ingen af de forhold og påstande, som blev rejst i TV-udsendelsen, har givet anledning til sager.

- Hvis det er det, Atlanco udtrykker i udtalelsen, så er det helt korrekt. Der var på tidspunktet for vores møde berammet en voldgift om holddrift, som siden blev trukket. En sag om pensionsindbetaling blev droppet, da det handlede om forkert registrering, og den eneste igangværende sag handler om, at BJMF mener, at Dansk Byggeri har været for lange i betrækket i en sag, men det kunne lige så godt have været en anden virksomhed, så på den led er der ingen sager mod Atlanco, siger Thorsten Wilstrup.

Ansat i andet selskab

Atlanco blev fyret af CMT efter ønske fra Metroselskabet, da det viste sig, at en række Atlanco-medarbejdere var ansat i et Atlanco-selskab, som ikke var godkendt til metro-projektet, og som ikke er medlem af en arbejdsgiverorganisation, sådan som CMT kræver.

Afsløringen kom i kølvandet på, at en række Atlanco-arbejdere klagede deres nød over manglende løn og for lidt løn.

- Så alene disse forhold giver anledning til, at der bliver rejst en sag mod Atlanco, siger Palle Bisgaard.

- Med hensyn til en eventuel sag om organisationsforfølgelse er det et spørgsmål om at løfte bevisbyrden. For at sige det, som det er, så er det mulige vidne bange for at stå frem, siger han.

Atlanco beskæftiger omkring 200 personer på tre metro-byggepladser. Efter det oplyste arbejdede Atlanco fortsat mandag på alle de tre metro-byggepladser, hvor man har kontrakt med CMT.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11