23948sdkhjf

Sjuskede tilbud kan slå firmaer ihjel

Trods skræmmende eksempler sker der stadig svigt i udarbejdelse af tilbud, og det kan være skæbnesvangert – men det er blevet bedre
Virksomheder i byggebranchen burde i dag være kloge af skade eller rettere kloge af Pihl, og i høj grad have fokus på den såkaldte risikostyring i deres drift.

Men der er stadig firmaer, der sender tilbud af sted, der kan ende med at koste dem dyrt og nogle gange endda livet. Men det er dog blevet bedre end før krisen.

Det mener både Dansk Byggeri og revisions- og konsulentfirmaet Deloitte.

- Der er desværre stadig firmaer, der knækker nakken på tilbud, som ofte ikke er ordentligt gennemtænkt. Opgaverne kan koste langt mere at udføre end beregnet, og det kan i visse tilfælde lukke virksomheder. Men det er dog ikke så slemt, som det var lige før krisen, siger partner i Deloitte med speciale i bygge- og anlægsbranchen, Thomas Frommelt.

Også Dansk Byggeri er fortrøstningsfuld, men der er stadig plads til forbedringer.

Plads til forbedringer

- Det er meget bedre, end det var før krisen. Virksomhederne er mere grundige i deres tilbudsberegning og vurdering af de risici, et projekt rummer. Men der er stadig mange af de mindre virksomheder, som ikke har sat risikostyring i system og ikke prioriterer det højt nok, inden de sender et tilbud af sted, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Både Deloitte og Dansk Byggeri oplever dog øget fokus på den såkaldte risikostyring i forhold til, hvordan byggefirmaer får opgaver.

Det har i en række større byggeprojekter medført, at der opleves færre bydere på bygge- og anlægsopgaver.

Ifølge Michael H. Nielsen er der i dag ofte kun tre til fem bydere, hvor der i lignende opgaver før krisen var syv til 10 bydere. Bygherreforeningen oplever det samme, og har udtrykt frustration over det. Den mener, det er skidt for konkurrencen.

Dansk Byggeri kalder det en naturlig udvikling.

- Det er et tegn på øget risikostyring blandt de udførende. Virksomhederne er blevet mere grundige i deres vurdering af, om de kan bære et konkret projekt igennem og opnå et positivt dækningsbidrag, siger Michael H. Nielsen.

Granskningsgrupper

Ifølge direktøren er det især de større entreprenører, der har opprioriteret arbejdet med risikostyring. Flere af virksomhederne har etableret en decideret granskningsgruppe eller projekt-råd, der giver en second opinion, inden firmaet tager den endelige beslutning om at sende et tilbud af sted til bygherren.

- Priser, tekniske løsninger, kontraktbetingelser og arbejdsproces tjekkes godt igennem, og det kan stoppe fejltagelser. Men det er primært blandt de større entreprenører, at det er sat i faste rammer og systematiseret, siger Michael H. Nielsen.

I de mindre virksomheder, hvor mester og måske en medarbejder sidder efter fyraften og regner et tilbud ud, kan der nemt overses vigtige detaljer i et kommende projekt. Især i dag, hvor bygninger og de tekniske løsninger er blevet så komplekse.

Værktøjer til de mindre

Dansk Byggeri har derfor besluttet at hjælpe deres medlemmer med et nyt initiativ, der hedder "Gør det enkelt og lønsomt at drive virksomhed", og som en del af det lanceres en målrettet indsats i forhold til at styrke de udførendes arbejde med risikostyring.

- Vi vil tilbyde vores medlemsvirksomheder uddannelse og værktøjer, så de i deres hverdag kan arbejde med risikostyring som en del af tilbuds- og planlægningsprocessen. Det handler i sidste ende om, at virksomhederne skal vide, hvad de går ind til i et konkret projekt og frem for alt virksomhedernes mulighed for at være på markedet langsigtet, siger Michael H. Nielsen.

Hos Deloitte oplever de også, at de mindre virksomheder har brug for hjælp.

- Ofte skal mestre som den udførende både finde opgaverne, kvalitetssikre tilbudsmaterialet og eventuelt også være del af udførelsen af selve opgaven, og det er ofte for overvældende. Derfor kan der være en række ting, som tidsforløbet, de tekniske løsninger og ikke mindst betalingsaftaler, der bliver overset, og så kan det ende galt, siger Thomas Frommelt fra Deloitte.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094