23948sdkhjf

Lang ventetid

Når først en sag havner i EU-systemet, er der udsigt til årelange ventetider på en afgørelse. Det er det scenarie, som den radikale klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen for alt i verden vil undgå i spørgsmålet om de danske PSO-afgifter, som EU-kommissionen mener er traktatstridige.

PSO-afgiften pålægges nemlig alt el, som forbruges i Danmark, mens det kun er danskproduceret el, som har adgang til de støtteordninger, der finansieres af PSO’en. Det skal der ifølge EU findes en løsning på, for ellers venter der en sag mod Danmark.

At den kommende konkurrencekommissær i EU hedder Margrethe Vestager og er radikal, gør selvfølgelig også hele sagen lidt mærkelig for Rasmus Helveg Petersen. For det kan i sidste ende blive hende, som skal føre sagen mod Danmark.

Derfor er Rasmus Helveg Petersen da også klogeligt gået ind i forhandlinger med EU’s nuværende konkurrencekommisær, og de er begge optaget af at finde en løsning på området, understregede ministeren på et samråd i denne uge.

For en hurtig løsning på PSO-spørgsmålet leder nemlig også direkte videre til hele solcellespørgsmålet.

For problematikken om de verserende statsstøttesager om solceller og vindkraft kan nemlig ikke godkendes, før problemerne med PSO-afgiften er afklaret. Her må man blot konstatere, at både virksomheder og solcelleejere i øjeblikket er i problemer, fordi de ikke kan få udbetalt støttekroner eller opnå afgiftslettelser, som ellers er en del af Vækstaftalen, der blev indgået tidligere på året.

Det kan ikke bare give solcellebranchen dødsstødet, men virksomheder, der har planlagt investeringer på baggrund af de planlagte afgiftslettelser, risikerer at gå konkurs.

Derfor er der alt mulig grund til, at klima-, energi- og bygningsministeren søger en hurtig afklaring med EU-systemet om det fremtidige PSO-system.

For i dette spørgsmål behøver det ikke nødvendigvis være en fordel, at EU’s konkurrencekommissær fra 1. november er dansk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093