23948sdkhjf

Bred opbakning til et nyt byggecharter

Underskrivere af nyt byggecharter forpligter sig til at efterleve seks principper om samfundsansvar
Størsteparten af landets store, professionelle bygherrer og flere store entreprenører og rådgivervirksomheder er klar til at tilslutte sig et forpligtende charter om at vise øget samfundsansvar.

Det står klart efter en konference onsdag, hvor flere end 100 af byggebranchens aktører sluttede op om principperne for et charter om social og bæredygtig adfærd i branchen.

Med charteret “Et ordentligt fundament" skal samfundsansvaret så at sige brede sig som ringe i vandet, idet målsætningen er, at charterets principper skal indgå i valg af samarbejdspartnere, hvor det er muligt og relevant.

Det endelige charter er ikke helt på plads, men deltagerne sluttede op om seks principper. De handler blandt andet om, at de deltagende virksomheder formulerer en politik for samfundsansvar, om at respektere indholdet i overenskomsterne, om et sundt og sikkert arbejdsmiljø og om at sikre lærlinge- og praktikpladser, om at tilstræbe bæredygtige principper i både projektering, udførelse og drift samt om at udvise uafhængig og antikorrupt adfærd.

Charteret forpligter også deltagerne til at konkretisere charterets principper i de enkelte bygge- og anlægsprojekter samt til at have redskaber til at sikre, at charteret overholdes og til at reagere, hvis charteret ikke efterleves hos samarbejdspartnere og leverandører.

Udbredelse af charteret skal ske ved at lade charterets principper indgå i valg af samarbejdspartnere.

Bidrag til ordentlighed

Jeudan, en af landets største ejendoms- og servicevirksomheder, tilsluttede sig charteret på konferencen i går.

- Vi ønsker ordentlighed fra den allerførste fase i et byggeri eller serviceopgave til den sidste leverandør og til driften. Dette er allerede i dag en del af vores hverdag og opførsel. Vi kræver allerede i dag, når vi indgår aftaler med leverandører og underentreprenører, at de skal skrive under på en række vilkår, som i en eller anden form også er en del af charteret. Vi lever derfor allerede i dag op til charteret, siger direktør Peter Spøer.

Når der er behov for et fælles charter for samfundsansvar skyldes det, mener han, at det som bygherre er en fordel med en fælles hensigtserklæring på tværs blandt bygherrer og byggebranchen om at arbejde for ensartede forhold - fra sikring af lærepladser til ordentlige løn- og arbejdsforhold.

I første omgang vil det ny charter ikke afløse Jeudans egne krav til samarbejdspartnere. Peter Spøer kan dog ikke udelukke, at det vil ske på et senere tidspunkt.

Han mener, at succeskriteriet for charteret er, at mange tilslutter sig.

- De store bygherrer, såvel offentlige som private, bakker allerede op om charteret, og hvis de fleste af byggebranchens markante aktører også tilslutter sig, som der er udsigt til, så er vi allerede langt, og så tror jeg, at resten følger efter. Branchen opfattes allerede i dag som ordentlig, men der er plads til forbedringer, og det tror vi charteret kan bidrage til, siger Peter Spøer.

Op til virksomhederne

Det er Bygherreforeningen og Realdania, der har taget initiativ til charteret. En række af byggeriets organisationer har bidraget til udformningen af charteret. FRI og Danske Ark har været med i maskinrummet, mens eksempelvis Dansk Byggeri, Tekniq og DI Byg har “bidraget fra sidelinjen", som Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, udtrykker det.

- Vi har sat vores præg på nogle af formuleringerne omkring respekten for den danske aftalemodel og mener generelt, at der er tale om seks fornuftige fokusområder for at adressere samfundsansvar. Det er imidlertid op til de enkelte medlemmer, om de vil tilslutte sig. Charteret skal konkretiseres og gøres operationelt i hvert enkelt projekt. Derfor mener vi, det er rigtigst at overlade det til virksomhederne at udfolde charteret i hver enkelt byggesag, siger Michael H. Nielsen om baggrunden for, at Dansk Byggeri ikke er medunderskriver.

Den endelige, redaktionelle udformning af charteret vil ske i de kommende uger. Herefter er det tanken, at der skal skabes en forening, som skal vejlede i samarbejdet for brug af charteret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109