23948sdkhjf

Erhvervslivets duks

Traditionen for at uddanne lærlinge har altid været stor i bygge- og anlægsbranchen. Men særligt under krisen har antallet af praktikpladser været kraftigt faldende, og i dag mangler knap 20 procent af de praktikpladssøgende inden for bygge og anlæg en praktikplads.

Nu viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd så, at det trods alt ikke står så slemt til med praktikpladssituationen i bygge- og anlægsbranchen. Faktisk er bygge- og anlægsvirksomhederne at betragte som dukse i sammenligning med resten af dansk erhvervsliv, hvor flere end hver anden bygge- og anlægsvirksomhed har lærlinge. I de private serviceerhverv er det kun hver femte.

Derfor er der også grund til, at virksomhederne inden for bygge og anlæg klapper sig selv på skulderen. Men de må ikke hvile på laurbærrene.

At der fortsat er så stort et antal, som mangler praktikplads hænger jo uden tvivl sammen med krisen. For når der ikke er noget at lave, så er virksomhederne selvklart også mindre tilbøjelige til at ansætte lærlinge.

Men det er her, det er værd at bemærke, at det netop er nu, at der skal ansættes lærlinge, for en række undersøgelser og fremskrivninger viser, at når første opsvinget vender tilbage, vil bygge- og anlægsbranchen mangle faglærte. Og når først opsvinget er der, er det for sent at begynde at ansætte lærlinge med udsigt til, at de først står med et svendebrev tre til fire år senere.

Det åbner op for, at endnu flere virksomheder fra ikke mindst Østeuropa vil søge mod bygge- og anlægsmarkedet herhjemme, og så kommer danske bygge- og anlægsvirksomheder til i endnu højere grad at mærke konkurrencen fra udlandet, end de gør nu.

Derfor bør virksomhederne også allerede i dag gøre noget for at ansætte de sidste 20 procent, som fortsat mangler en praktikplads - det gælder både de mindre virksomheder som de større.

Bygge- og anlægsopgaverne - store som små - skal selvfølgelig være til stede i virksomhederne. Men en kort uddannelsesaftale til en lærling er selvklart bedre end slet ingen uddannelsesaftale.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142