23948sdkhjf

Færre oversvømmelser kræver politisk handling

På det seneste har Danmark være ramt af voldsomme skybrud. Det har blandt andet medført store oversvømmelser i både København og Vestjylland.

Det er anden gang på få år, at Danmark oplever disse kraftige skybrud og prog-noserne fra Dansk Meteorologisk Institut synes at være tydelige – der er flere skybrud i vente.

Hvis ikke hverdagen skal bestå af oversvømmede kældre og veje, er det derfor bidende nødvendigt, at vi reagerer på skybrudstruslerne hurtigt.

Politikerne på Christiansborg har pålagt kommunerne at udarbejde klimasikringsplaner. Det har de fleste også gjort. Desværre mangler Christiansborg at sætte konkrete handlinger og budgetter bag de mange fine ord.

Særligt København er udfordret, da der slet ikke findes nok grønne områder i og omkring indre by, hvor man har mulighed for at etablere større regnvandsbassiner, der vil kunne sikre tørre kældre for byens borgere.

El- og kloakledninger, samt den tætte infrastruktur gør det derudover nærmest umuligt at nedlægge nye rør, der kan lede regnvand væk. Vi er simpelthen kommet fra langt væk fra naturens naturlige måde at håndtere regnvand på. Derfor kræver det innovativ tænkning for at løse klimaudfordringerne.

Et oplagt tiltag inden for klimasikring er de såkaldte LAR-projekter (Lokal Afledning af Regnvand), der forsøger at håndtere regnvandet så tæt på kilden som muligt.

Ved at håndtere regnvand lokalt kan man fjerne noget af presset på vores kloakker, der ikke er bygget til de store mængder vand, vi oplever ved skybrud. LAR-projekterne består af mange forskellige løsninger, som eksempelvis Grønne Tage, der forsinker afstrømningen af regnvand; faskiner, der nedbringer tømningstiden for bassiner, og permeabel belægning, der sikrer kørselssikre overflader, hvor regnvand stadigvæk kan sive igennem.

LAR-teknologierne rummer et kæmpe potentiale, men er endnu i sin opstartsfase. For at det for alvor skal blive attraktivt for kommuner og private at investere og starte nye LAR-projekter op, kræver det mere favorable rammevilkår. Det kunne blandt andet, men ikke udelukkende, gøres med en afgiftsnedsættelse for boligejere på LAR-projekter, så det bliver mere økonomisk rentabelt at give sig i lag med projekterne.

Flere LAR-projekter vil med garanti kunne lette trykket på kloakkerne og medføre færre oversvømmelser i byerne, så hvad venter politikerne egentlig på?
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11