23948sdkhjf

Små byggefirmaer skal knække ulykkeskurven

Branchearbejdsmiljørådet laver kampagne målrettet de små byggefirmaer
Det er forholdsvis mere risikabelt at være medarbejder i en mindre byggevirksomhed. Statistikkerne viser, at halvdelen af alle ulykker i byggefagene sker i virksomheder med mindre end 20 ansatte. Farligst er det at være ansat i en lille virksomhed med op til fem medarbejdere.

Den ulykkeskurve skal knækkes. Det er der enighed om i branchen. Derfor afholder Branchearbejdsmiljørådet for Bygge og Anlæg (BAR-BA) 14 informationsmøder målrettet mindre virksomheder overalt i landet. Møderne giver et solidt indblik i Arbejdstilsynets skærpede indsats overfor virksomhederne i byggebranchen, i handleplanen "Sikkerhed hver dag – knæk kurven for alvorlige arbejdsulykker" og i mulighederne for at få økonomisk tilskud i form af en forebyggelsespakke.

Første møde gennemføres i dag i Hjørring, og derefter er der yderligere to møder i Nordjylland i denne uge. I næste uge er der tre møder i hovedstadsområdet, og derefter går det slag i slag med tre informationsmøder om ugen frem til midt i november - kun afbrudt af et par uger i oktober.

For ledelse og ansatte

Murermester Knud Kristensen, der er regionsformand for Dansk Byggeri i Nordjylland, er glad for, at informationsmøderne kommer hele vejen rundt i landet.

- Informationsmøderne har klart den effekt, at både ledelse og medarbejderne i virksomhederne får en fælles holdning til, hvad der er vigtigt i forhold til arbejdsmiljø og sikkerhed. Det giver større arbejdsglæde, men det fremmer også produktiviteten, når man er enige om, hvordan tingene skal foregå på byggepladsen. Samtidig er informationsmøderne også den nemmeste måde, man kan få ny viden på. Både mester og medarbejdere kan mødes med fagfolk, så man kan få sig en snak og stille spørgsmål - frem for at være henvist til at skulle læse sig til det hele, siger Knud Kristensen.

Han mener, det tit kan være svært at finde ud af, hvor man egentlig kan skaffe sig konkret og relevant viden om arbejdsmiljøet.

- Derfor er informationsmøderne et godt forum, hvor man kan stille de spørgsmål, der har betydning for virksomheden. Og når det drejer sig om de mindre virksomheder, er det måske i særlig grad relevant, siger Knud Kristensen.

Freddy Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i Byggegruppen i 3F, synes også, at informationsmøderne er et godt og velegnet forum til at sætte fokus på at nedbringe antallet af ulykker:

- Man kan se og røre ved tingene, og man kan tale med de konsulenter, der kan give svar på tingene umiddelbart, siger han.

Han understreger, at arbejdsmiljø og økonomi hænger sammen.

- I en ny rapport fra Nordisk Råd ses, at investeringen i arbejdsmiljø også kommer økonomisk tilbage. Det er altså ikke længere et påskud, at det er dyrt at investere i arbejdsmiljø, for det er simpelthen muligt at dokumentere, at det giver en bedre bundlinje. Jo bedre man bliver til at koble arbejdsmiljøet med drift og planlægning - jo bedre bliver det økonomiske resultat, siger Freddy Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141