23948sdkhjf

Laveste arbejdsløshed i bygge og anlæg i seks år

Ledigheden blandt de timelønnede i byggeriet i august er opgjort til 4,1 procent
Byggeriets ledighed er netop nu på sit laveste niveau i seks år.

Det viser ledighedstallene, som BAT-kartellet har opgjort på baggrund af ledigheden i byggefagenes arbejdsløshedskasser i august.

Ledigheden er opgjort til 4,1 procent af de ledighedsforsikrede timelønnede i byggeriet. Man skal tilbage til 2008 for at finde en lavere ledighed. Dengang var den på to procent i august.

I BAT-kartellet glæder sekretariatschef Gunde Odgaard sig over den relativt lave ledighed. Han vurderer, at der er udsigt til, at dette leje kan holdes et stykke tid i kraft af de mange offentlige investeringer.

- Men vi skæver da lidt bekymret til Tyskland, for hvis økonomien går i stå i Tyskland, går det ud over den danske eksport. Stiger ledigheden i andre brancher påvirker det også byggeriet, fordi det går ud over købekraften, siger han.

Et grønt håb

I byggeriet følger man også med mere end almindelig interesse finanslovsforhandlinger.

Gunde Odgaard har således endnu ikke opgivet håbet om, at regeringen er i stand til at lave en blød landing med Boligjobordningen.

- Jeg ved ikke, hvor megen beskæftigelse ordningen har givet, men det er formentligt et sted mellem Dansk Byggeris og regeringens skøn, men at ordningen giver ekstra beskæftigelse er der ingen tvivl om. Der er imidlertid heller ingen tvivl om, at det bliver en hård landing, hvis ordningen stopper fra den ene dag til den anden. Der vil blive nærmest hamstret op til nytår, og så kommer der et ordentligt dyk. Jeg synes, regeringen bør benytte den grønne platform, den gerne vil stå på, så man skubber til energiforbedring af boligerne og får slået to fluer med et smæk. Regeringen skal dosere sin udfasning af ordningen. Vi skal naturligvis også passe på med at snakke en krise op og få skabt en psykologisk kriseeffekt, hvis ordningen stopper, for naturligvis vil der fortsat - også uden en støtteordning - være mange private husstande, der vælger at få en håndværker i huset, siger Gunde Odgaard.

Murere er i top

I august var 3.500 bygningsarbejdere og håndværkere uden arbejde. Det svarer som nævnt til 4,1 procent af de forsikrede mod 5,3 procent i august sidste år.

Den højeste ledighed har murere med 5,6 procent og bygningsmalere med 5,2 procent.

Elektrikerne har med 2,2 procent laveste ledighedsprocent.

Den laveste ledighed findes i Region Midtjylland med 3,1 procent. Den højeste i Nordjylland med 5,2 procent.

Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at arbejdsløsheden for hele arbejdsmarkedet i juli var 5,1 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125