23948sdkhjf

Drop de tilfældige informationer

Kan omkostningerne i det offentlige byggeri skæres med 20 procent i 2016? Ja, med fælles datadisciplin. En stor konference om digitalisering i byggeriet fandt i går sted i Nyborg
Byggeriet bliver mere effektivt, hvis udvekslingen af informationer, for eksempel i forbindelse med udbud og aflevering, kører glat og ensartet fra projekt til projekt. Det er langt fra tilfældet i dag, hvor alt for meget er op til tilfældighederne.

Det var pointen på gårsdagens bips-konference i Nyborg, der havde deltagelse af mere end 250 fra den projekterende og udførende del af byggebranchen. Repræsentanter for 25 virksomheder fortalte, hvordan de sparer ressourcer ved at følge forskellige branchestandarder for udveksling af data.

Store besparelser

Både i Danmark og i udlandet går udviklingen mod såkaldt integreret BIM (Bygnings Informations Modeller, red.), hvor informationer kædes digitalt sammen på tværs af forskellige af bygningsmodeller, beskrivelser og bygningsdelsdatabaser.

Storbritannien er blandt frontløberne.

- Her har regeringen fremlagt en ambitiøs, fireårig strategi, hvor de stiller krav til de britiske virksomheder om "fully collaborative 3D BIM" med tilhørende digitaliserede informationer. Målet er blandt andet at reducere omkostningerne i offentligt byggeri med 20 procent i 2016, fortalte BIM-ekspert Richard Waterhouse fra den britiske arkitektsammenslutning Riba Enterprises, der er med til at gennemføre spareplanen.

Tryk på upload-knappen

Men hvad skal der til for at opnå fuldt integreret BIM?

Ét eksempel fra konferencen er EKJ og Lundgaard & Tranberg. På et aktuelt universitetsbyggeri har de effektiviseret Be10-beregningerne markant. Med to standarder har de defineret, præcis hvilke data arkitekten skal aflevere til ingeniørens Be10-beregning. I dag kan man lave udtrækkene automatisk, direkte fra en digital bygningsmodel, fortæller arkitekt Nanna Snog:

- Før var det et større arbejde at regne sig frem til orientering og skyggevinkler på hvert enkelt vindue. Nu skal vi bare trykke på ’upload’-knappen, og så sammenkører softwaren data fra arkitektmodellen til en Be10-fil, siger hun.

Et andet eksempel er MT Højgaards projekter, som bruger de samme standarder for afrapportering af fejl og mangler. Det betyder, ifølge virksomheden, at man effektivt kan sammenligne fejl på tværs af projekter og dermed kaste lys over, hvor de skal forbedre sig.

Et fælles sprog

Et centralt budskab på konferencen var altså, at det kan betale sig at gå bort fra lokale, tilfældige måder at håndtere byggeprojekternes informationer på og hen mod større, fælles datadisciplin.

Og i lighed med England er emnet også aktuelt i Danmark. Sidst på året bliver det 67 mio. kroner store udviklingsprojekt cuneco, der har kørt i regi af bips, afsluttet. Her er branchens virksomheder gået sammen om netop at definere standarder for dataudveksling. Resultatet hedder CCS, og det indgik mange steder på gårsdagens konference.

- CCS definerer et fælles sprog for alle i byggeriet og lægger rammerne for, hvordan virksomhederne udveksler data. Det er nødvendigt, hvis arbejdsgangene skal digitaliseres. Et kalkulationsprogram bliver for eksempel udfordret, hvis vi bruger to forskellige ord om den samme bygningsdel. Der skal være klare standarder og strukturer, og det giver CCS, siger projektdirektør Torben Klitgaard fra videncentret BIM Aarhus.

Det mest opsigtsvækkende CCS-resultat indtil nu kommer fra Region Midtjylland. De fortalte sidste år til Ingeniøren, at de forventer en besparelse på 20 mio. kroner på supersygehuset i Gødstrup. Entreprenørerne sænkede risikotillæggene, fordi udbudsmaterialet var særligt godt struktureret og indeholdt mængder, blandt andet som et resultat af CCS.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11