23948sdkhjf

Styr på tingene med RUT

Polakkerne langer kraftigt ud efter det danske RUT-register, hvori alle udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark, skal lade sig registrere. Polakkerne mener, at det hindrer den frie bevægelse i EU.

Den frie bevægelse skal der naturligvis værnes om, men det er vel retteligt heller ikke den, som RUT-registret forsøger at knægte.

Hvad RUT-registret derimod på fornuftig vis medvirker til er at hindre de værste tilfælde af social dumping, og at de virksomheder, der arbejder i Danmark, eller har medarbejdere sendt herop, er synlige.

Når Polen råber op, så er det fordi de finder det svært at gennemskue det danske bureaukrati, som blandt andet indebærer, at man skal overholde de indgåede overenskomster og lønniveauer, som er aftalt på det danske arbejdsmarked.

Hvis man mener, at det er det, der hindrer den frie bevægelse i EU, så er de galt på den i Polen, for samme regler gælder jo hos dem selv.

Uanset om man er et polsk firma eller ej, som gerne vil arbejde i Danmark, så gælder det, at vi i Danmark ikke kan acceptere, at medarbejdere fra udlandet - Polen eller andre steder - kommer til landet og bliver behandlet som det, man nærmest kan kalde for slaver. Lønninger ned til omkring 40 kroner i timen, arbejdsuger, der ligger på det dobbelte af en normaluge, og boligforhold, der er så kummerlige, at det nogle gange minder om en østeuropæisk gulag, er noget af det, som RUT-registret kan være med til at forhindre.

Det er rigtigt fint med konkurrence, men som det er sagt og gentaget så mange gange før, så skal det foregå under ordentlige forhold, og det betyder de forhold som er gældende det sted, hvor der skal bygges. En række polske virksomheder er blevet taget i ikke at have forholdene i orden. Derfor kan det være svært at forstå, at man smider med sten, når man selv bor i et glashus med knuste ruder.

Men ingen systemer er perfekte. Det er RUT heller ikke. Det kan blive bedre og mere effektivt, så det er lettere at bruge, men til gengæld sikrer systemet en gennemsigtighed for udenlandsk aktivitet i Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109