23948sdkhjf

Polen går til angreb på RUT-register

I et brev til EU-kommissionen beskylder Polen det danske RUT-register for at være i strid med den frie bevægelighed. SF har derfor bedt beskæftigelsesministeren redegøre for sagen
SFs EU-ordfører Lisbeth Bech Poulsen går med en række spørgsmål til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) ind i sagen om Polens klage over det danske RUT-register.

Det er den polske vicepremierminister, Janusz Piechociski, der udtrykker bekymring over det danske RUT-register, der i dag er et vigtigt redskab i indsatsen mod social dumping.

Janusz Piechociski har i et brev til EU-kommissionen forklaret, at han finder registrets rækkevidde betænkelig i forhold til den fri bevægelighed i EU.

Sagen har fået Lisbeth Bech Poulsen til at bede ministeren redegøre for, hvad hun agter at gøre såfremt Danmark får en henvendelse fra Kommissionen i sagen, og om ministeren vil tage sagen om RUT-registret op med sin polske kollega.

Desuden skal Mette Frederiksen vurdere, om det danske RUT-register overholder principperne for det indre marked og den frie bevægelighed.

- Jeg tager sagen op, fordi polakkerne hele tiden bliver mere åbenmundede i deres kritik. Senest har de også antydet, at Kommissionen også mener, at registret er problematisk. Det er helt tydeligt, at Polen dermed forsøger at opfordre Kommissionen til at tage sagen op med Danmark, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Svært med overblik

Ifølge Lisbeth Bech Poulsen er det lige nu svært at få noget overblik over, hvad der sker i sagen.

- Det er lige nu uklart, om der er noget på vej fra Kommissionen. Jeg frygter derfor ikke at få et klart svar fra ministeren, om hvad hun vil gøre ved en eventuel henvendelse fra Kommissionen. Det er vigtigt, at vi kæmper for RUT-registret. Det har vi brug for til at få styr på de udenlandske virksomheder. Det sikrer ordnede forhold og transparens. Registret er ikke perfekt, men det er det bedste værktøj til at bekæmpe ulig konkurrence og løndumping, siger hun.

Fej for egen dør

RUT-registret benyttes af både Skat, Arbejdstilsynet og fagbevægelsen til blandt andet at udtrække oplysninger for at finde adresser på de østeuropæiske virksomheder i Danmark, så der kan stilles overenskomstkrav.

Det skal det blive ved med, mener sekretariatsleder i BAT-kartellet Gunde Odgaard. Han mener ikke, at registret er i strid med den frie bevægelighed.

- Der er ikke noget uproportionelt i det i forhold til EU’s indre markedsregler. Det blev slået fast, da man vedtog håndhævelsesdirektivet. Der er ikke noget at komme efter. Jeg er træt af polakkerne og deres angreb på vores system - og det er mange andre lande også. Der er stort set ingen af de polske virksomheder, der kommer til Danmark, som opfylder betingelserne om egenproduktion i hjemlandet. Det gør de polske myndigheder intet ved. Det ville derfor tjene dem til ære, at holde deres kæft eller i det mindste feje for egen dør først, siger han.

Hos Dansk Byggeri kender erhvervspolitisk chef Torben Liborius ikke til Polens klage, men kan ikke se, at der er noget galt med RUT-registret.

- Det er et godt initiativ, som vi håber kommer til at virke bedre, end det gør i dag. Det er et vigtigt værktøj i forhold til at holde styr på, at arbejdet foregår under ordnede vilkår. Registrering er et godt arbejdsværktøj, så vi kan få en idé om, hvem der er her, siger han.

Ifølge Licitationens - Byggeriets Dagblads oplysninger foregår der nu en uformel dialog mellem Beskæftigelsesministeriet og EU-Kommissionen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14