23948sdkhjf

Branche bryder loven hver dag

Stilladsbranchen appellerer om politisk hjælp til at sætte håndhævelsen af nye regler i bero, indtil der vises det nødvendige grej
Stilladsmontørerne og deres arbejdsgivere overtræder loven hver eneste dag.

Det erkender en enig branche, som simpelthen ikke mener, man er i stand til at leve op til reglerne.

Derfor beder stilladsbranchen i fællesskab om politisk hjælp, så virksomheder og stilladsmontører ikke risikerer at få bøder.

Sagen er, at Arbejdstilsynet fra 1. juni i år er begyndt at håndhæve nye skærpede sikkerhedsregler, der trådte i kraft 1. januar i år. Det har allerede givet anledning til de første påbud fra Arbejdstilsynet med mulig risiko for en bøde.

Branchen mener imidlertid ikke, at der findes grej på markedet, så man kan leve op til forudsætningerne om at udføre arbejdet både sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Derfor går branchen til Folketinget for at få standset Arbejdstilsynets håndhævelse af de nye regler samt få skruet tilbage til før årsskiftet, hvor Arbejdstilsynet ikke håndhævede de nye regler. Parterne har i fællesskab bedt om foretræde for beskæftigelsesudvalget.

- De nye regler er en konsekvens af et EU-direktiv, som mere eller mindre er implementeret i de fleste lande. Forholdet er imidlertid det, at Danmark er eneste land, hvor myndighederne håndhæver reglerne. Derfor ønsker vi, at håndhævelsen og fortolkningen af reglerne skal harmoniseres med nabolande som Sverige og Tyskland, som også ligger Danmark nærmest i forståelse af et godt og sikkert arbejdsmiljø, siger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Landsklub.

Han understreger, at man ikke ønsker at få afskaffet de nye regler om såkaldt “fuld sikkerhed". Man ønsker blot at få udskudt håndhævelsen indtil leverandører og importører kan levere grej, der lever op til reglerne.

Fremskridt ødelægges

Formanden for Stilladssektionen under Dansk Byggeri Kurt Bo Jensen, der er direktør i Herlev Stilladser, mener ikke, at det vil gå ud over sikkerheden, hvis man sætter de nye regler på stand-by.

- Snarere tværtimod. Vi har eksempelvis ikke haft faldulykker i mit firma i de godt 30 år, vi har eksisteret. Der er sket store fremskridt. Derimod vil man ødelægge de mange fremskridt, vi har gennemført over tid for at gøre branchens mindre nedslidende, siger han.

Han henviser til, at en mulighed for overholdelse af de nye regler om fuld sikkerhed er såkaldte opskydelige rækværk, der imidlertid er tunge at montere og giver nedslidningsskader. Samtidig har de nuværende løsninger kun håndliste og ikke en knæliste. Hvis den tilføjes, vil belastningen øges yderligere.

- Hvis vi bruger denne løsning overholder vi måske de nye regler men overtræder bekendtgørelsen om tunge løft, siger Kurt Bo Jensen.

Ingen kritik af tilsyn

Både arbejdsgivere og lønmodtagere understreger, at ønsket om politisk hjælp ikke er en kritik af Arbejdstilsynet.

- Arbejdstilsynet kunne stange bøder ud til os hver dag. Det gør de heldigvis ikke, men det er ikke til at leve med regler, som man ikke kan overholde. Det skaber frustrationer, og vi skændes med vores folk som aldrig før. Samtidig er sikkerheden ikke blevet bedre end før nytår, snarere tværtimod, mener Kurt Bo Jensen.

Betaler ikke bøder

John Ekebjærg-Jakobsen oplyser, at medlemmerne af stilladsklubben er orienteret om, at de ikke skal betale, hvis Arbejdstilsynet giver dem en administrativ bøde for overtrædelse af reglerne.

- Hvis Arbejdstilsynet mener, vi gør noget forkert, så tager vi sagen i retten, men vi har ikke lyst til at slås med Arbejdstilsynet. Vi ønsker i stedet en fornuftig løsning, hvor der tages hensyn til både sikkerhed og sundhed, siger han.

Ud over at få politisk tilsagn om at stoppe håndhævelsen af de nye regler, håber branchen samtidig at få en håndrækning til udvikling af nyt grej.

- Flere især mindre stilladsvirksomheder er i gang med at udvikle nye typer rækværker og andre løsninger, men det ville oplagt med støtte fra Forebyggelsesfonden, så udviklingsarbejdet understøttes økonomisk, siger John Ekebjærg-Jakobsen.

Branchen mener i øvrigt, at leverandørerne skal pålægges at udarbejde brugbare løsninger for sikker montage.

Branchen får formentlig foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg sidst i oktober.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157