23948sdkhjf

Skybrud kræver 45 millioner kroner

København blev i weekenden ramt af et nyt voldsomt skybrud. En del af vandet blev ledt udenom overbelastede kloakker. Men teknik- og miljøborgmester Morten Kabell vil have afsat yderligere 45 mio. kroner til kampen
København blev i weekenden ramt af sit tredje rekord-skybrud indenfor fire år.

Kommunen har vedtaget en skybrudsplan, som beskriver, hvordan byen skal sikres mod oversvømmelse.

Men at der er forskel på planer og virkelighed viste weekendens skybrud over hovedstaden - igen - med al tydelighed:

Biler fanget i viadukter, en taxachauffør, der måtte undsættes af dykkere, oversvømmede kældre og masser af uerstattelige værdier ødelagt var en del af weekendens våde virkelighed - der gav ubehagelige flash-backs til somrene 2010 og 2011.

En huskekage

- Det er en rigtig huskekage om, at kommunernes klimatilpasningsplaner ikke i sig selv holder vandet væk, siger branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører under Dansk Byggeri:

- København er faktisk langt fremme i forhold til at arbejde med klimatilpasningsplanen fulgt op af investeringer. Det er derfor paradoksalt, at det netop er hovedstaden og dens borgere, der nu igen bliver hårdt ramt af oversvømmelser, siger Niels Nielsen.

- Det fortæller også, at naturligvis skal den store vandafledning via de kommunale kloakker og vandafløb dimensioneres rigtigt, men det er samtidig vigtigt, at borgerne selv gør det nødvendige for om muligt at minimere årsagerne til weekendens oversvømmelser.

- De oversvømmelser, som København måtte lægge ryg til i denne weekend, må være et alvorligt vink med en vognstang til landets øvrige kommuner om, at planer i sig selv ikke beskytter mod oversvømmelser. Kun de nødvendige investeringer kan forhindre oversvømmelserne, siger Niels Nielsen.

Alle partier skal med

- Københavns Kommune er i gang med at sikre byen så vidt muligt, men arbejdet tager tid og koster penge, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), som vil have afsat 45 mio. kroner til fortsat at bekæmpe de massive regnskyl.

- Vi må sande, at klimaet har ændret sig, og vi arbejder benhårdt for at sikre byen, men det koster penge, og derfor er det vigtigt, at alle partier anerkender vores udfordring og vores ansvar. Det gøres kun ved at prioritere skybrudssikring i budgettet for 2015, siger Morten Kabell i en pressemeddelelse.

Morten Kabell peger på, at mange tiltag er på tegnebrættet. Senest har man besluttet sig for løsningen for Vesterbro, hvor Enghaveparken i fremtiden skal fungere som “100-års sikring" bassin, som kan rumme op til 26.000 kbm regnvand under fremtidens skybrud.

Direkte i havnen

Noget af det, som lykkedes natten til søndag, var at lede regnvandet direkte ud i havnen i stedet for i de overbelastede kloakker. Det skete blandt andet ved områderne omkring Ny Kongensgade, ved Højbro Plads og ved Nationalbanken.

Det er sket ved at etablere riste i gaderne, som leder vandet direkte ud i kanalen i stedet for i kloakken. Byen er dog langt fra klimasikret endnu, som det tydeligt kunne ses i dagslys søndag.

- Vi har langt over 300 projekter, som vi løbende gør til virkelighed. Når det er sagt, så er det altså en plan til seks mia. kroner, og derfor kræver det velvilje og forståelse i de kommende uger, når vi skal have budgettet for 2015 forhandlet på plads. Den her udfordring bliver ikke løst ved at grave København op og lave større kloakker, det gør vi ved at tænke byen om og anlægge grønne områder, skybrudsveje og forsinkelsesbassiner, siger Morten Kabell.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125