23948sdkhjf

Flere bruger håndværkerfradrag

Flere end 550.000 danskere benyttede sidste år Boligjobordningen, viser tal fra Skatteministeriet
Flere danske skatteydere bruger håndværkerfradraget også kaldet Boligjobordningen.

I 2013 benyttede godt 552.000 personer muligheden for at fradrage lønudgifter i forbindelse med boligforbedringer eller havearbejde. Det er 16.000 flere end året før.

Det viser en opgørelse, som Skat har foretaget 29. juli i år på baggrund af indberettede fradrag. Opgørelsen viser også, at danskerne har foretaget fradrag for samlet 5,1 mia. kroner. Det er 0,4 mia. kroner mindre end i 2012. Man gør dog opmærksom på, at beløbet kan stige lidt i takt med selvangivelsen af fradragene for indkomståret 2013.

Organisationer, der kæmper for at ordningen opretholdes, mener, at tallene understreger, at danskerne har taget fradraget til sig, og at ordningen virker. Skatteminister Morten Østergaard (R) hæfter sig derimod ved, at det samlede fradrag er mindre end Skatteministeriet havde forventet.

- Når over 550.000 skatteborgere benyttede fradraget i 2013 er det ret flot, ikke mindst på grund af den usikkerhed, der var om ordningen til langt ind i foråret. Det vil kalde vi en succes, og så er det dybest set ligegyldigt, hvad Skatteministeriet har forventet. Jeg ved ikke, hvilket motiv skatteministeren har for at fokusere på forbruget i forhold til ministeriets forventninger, men man kan jo have sine anelser, siger Lea Stentoft, konsulent i Dansk Byggeri.

Stop usikkerheden

Afdelingschef Frank Korsholm fra Håndværksrådet undrer sig over skatteministerens brug af tallene.

- At fradraget er brugt mindre end Skatteministeriet forventede er jo nærmest et argument for, at det ikke er så dyrt at fortsætte ordningen. Jeg synes nu, man bør fokusere på, at over en halv mio. mennesker bruger fradraget, og at det er administrativt nemt og skaber arbejdspladser i en krisetid. Vi opfordrer derfor til hurtigst muligt at få stoppet usikkerheden og få gjort ordningen permanent. Ellers risikerer vi hamstring frem mod nytår og så et voldsomt dyk i beskæftigelsen i 2015, siger Frank Korsholm.

De rige flittigste brugere

Skatteministeriets opgørelse viser desuden, at det er de mest velhavende danskere, der anvender fradraget forholdsmæssigt mest.

- Uanset hvilken indkomst husstandene har, så er det et faktum, at Boligjobordningen har skabt 5.000 arbejdspladser i håndværksvirksomheder samt afledte job i blandt andet industrien samt har givet lærepladser og har gjort sort arbejde hvidt og professionaliseret gør-det-selv arbejde, siger Lea Stentoft.

Frank Korsholm mener, at når de høje indkomster er overrepræsenteret i brug af fradraget hænger det sammen med, at denne indkomstgruppe i højere grad er boligejere.

- Nok så afgørende er det imidlertid at se på, hvem der får glæde af beskæftigelsen. Det er ikke de mest velstående. Det er håndværkere, der skifter fra ledighed til job, siger han.

Skatteministeriets opgørelse viser, at Boligjobordningen især anvendes til boligforbedringer.

Flere end 90 procent af fradragene bruges til vedligeholdelse af boligen. En tredjedel heraf går til energibesparende indsats.

Det meste arbejde udføres i helårsboliger. Mindre end syv procent af arbejdet er udført i fritidsboliger.

Knap 10 procent af fradragene benyttes i forbindelse med eksempelvis rengøringshjælp og havearbejde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096