23948sdkhjf

De satser på helt ny uddannelse

De første studerende er begyndt på den toårige uddannelse som byggekoordinator, og de tror på at de kan gøre en forskel
De er overbeviste om, at de kan gøre en forskel. Der er brug for bedre styring på byggepladserne, så materialer og tegninger er til rådighed, når de skal bruges - og så håndværkerne ikke går i vejen for hinanden.

Lau Hansen, 44, og Rasmus Madsen, 22, er blandt de 90, der netop er begyndt på de allerførste hold på den helt nye uddannelse som byggekoordinator - en toårig erhvervsakademiuddannelse. Og de har store forventninger til ikke bare uddannelsen men også til at komme til at bruge færdighederne, når de i 2016 afslutter uddannelsen på Københavns Erhvervsakademi (KEA).

- Der er brug for bedre forbindelse og kommunikation mellem byggeledelse og håndværkerne. En nok så god akkord hjælper ikke noget, hvis håndværkerne skal vente på de korrekte tegninger fra arkitekten eller materialerne ikke er til stede. Bedre planlægning vil forebygge fejl, som der i dag bruges tid og penge på at udbedre. Derfor er der brug for et forbindelsesled med håndværker- og akkorderfaring, siger Lau Hansen.

Han er udlært tømrer og har 25 års erfaring fra forskellige byggepladser med i bagagen og udtaler sig netop på baggrund af erfaringerne fra “det virkelige liv" på byggepladserne.

Arbejde som formand

En arbejdsskade og efterfølgende sygdomsperiode blev benyttet til overvejelser om fremtiden på arbejdsmarkedet, måske også fordi det måske kniber med at se kroppen klare yderligere 25 år som udførende tømrersvend.

- Derfor gik jeg med overvejelser om for eksempel at videreuddanne mig til formand, da jeg i vinter blev opmærksom på den ny uddannelse som byggekoordinator. Studiet indeholder netop de kompetencer, der er brug for for at være det vigtige forbindelsesled mellem byggeledelse og håndværkere, som jeg oplever mangler på mange pladser, siger han om baggrunden for sit valg.

Lau Hansen forventer, at uddannelsen kan føre til arbejde som formand eller entrepriseleder i en lidt større byggevirksomhed.

Nyudklækket EUX’er

Rasmus Madsen er også tømrer. Han fik i sidste uge sit svendebrev som EUX-tømrer, så han har papir på at være både student og faglært håndværker. Han tror også, at byggekoordinatoren kan gøre en forskel.

- Når jeg har valgt at læse videre med det samme straks efter jeg er blevet færdig med EUX’en er det dels fordi jeg tror på uddannelsen, dels fordi jeg ikke har prøvet at få løn som faglært og derfor ikke har så høje udgifter. Det ville måske være sværere at stoppe op om nogle år, hvis man har vænnet sig til en højere indkomst. Det kan da godt være, at jeg ikke umiddelbart kan gå ud og få et job som byggekoordinator på en byggeplads, fordi jeg er så ung og ikke har anden praktisk erfaring end praktiktiden, men det vil også være okay med et par år som tømrer, inden jeg prøver at finde et job som byggekoordinator, siger Rasmus Madsen.

Hans ambition på længere sigt er at udnytte kompetencerne i uddannelsen til at blive selvstændig.

Behovet er der

Ifølge flere undersøgelser efterspørger en række virksomheder i bygge- og anlægsbranchen de kompetencer, som er indbygget i den ny uddannelse. “Virksomhederne venter på jer", siger Dansk Byggeri til de nye studerende.

Det tror de to pionerer også på.

- Selvfølgelig er der altid en lille usikkerhed, når der er tale om en helt ny uddannelse. Man ved jo ikke, om efterspørgslen vil være der, når det kommer til stykket. Men jeg tror det, og min erfaring er, at behovet er til stede. Flere og flere virksomheder har fokus på at inddrage håndværkerne for at minimere spild af materialer og af tid og øge produktiviteten. Os med håndværksbaggrund kender processerne, og vi kan være med til at optimere en række processer. Det kan spare tid og penge. Derfor tror jeg, byggekoordinatoren bliver en succes, siger Lau Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11