23948sdkhjf

Revisoren har koden til bankboksen

De reviderede årsregnskaber er i stigende grad blevet et krav fra bankerne, før de vil låne penge ud til byggefirmaer – fejl i regnskab kan koste dyrt lang tid
Hvis byggefirmaer overvejer at droppe udgiften til deres revisor og det reviderede årsregnskab, skal de glemme det igen, hvis de vil være sikre på at kunne låne penge i banken.

Bankerne har ofte brug for reviderede årsregnskaber fra virksomheder, der ansøger om lån. En revisionspåtegning på et regnskab øger troværdigheden - modsat er fejlbehæftede, ikke-reviderede regnskaber et selvmål for en virksomhed.

Det mener bankernes interesseorganisation, Finansrådet.

- Det er de enkelte banker, der selv formulerer deres kreditpolitik, og der er forskel i kravene til virksomhederne fra bank til bank. Generelt set gælder det dog, at bankerne for at kunne foretage ordentlige kreditvurderinger og for at kunne overholde de krav, som Finanstilsynet stiller til bankerne, ofte har brug for et revideret årsregnskab, hvis de skal yde et lån til en virksomhed – eksempelvis en virksomhed i bygge- og anlægsbranchen, siger Martin Thygesen, der er kontorchef i Finansrådet, til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Bedre end alternativ

Ifølge Finansrådet er en revision ofte at foretrække frem for alternativet "udvidet gennemgang" af et regnskab, hvor revisoren ikke foretager alle de handlinger, som foretages ved en revision. Ved revision foretager revisor for eksempel lagereftersyn af virksomhedens varebeholdninger for at opnå revisionsbevis for tilstedeværelsen.

Denne handling foretager revisor normalt ikke ved "udvidet gennemgang". Når revisoren ved revisionens afslutning forsyner regnskabet med en påtegning giver han/hun en høj grad af sikkerhed for, at regnskabet giver et retvisende billede.

Samme høje grad af sikkerhed opnås ikke ved "udvidet gennemgang".

- Det er i udgangspunktet fint, at der er kommet et alternativ til revision for de små virksomheder, og udvidet gennemgang vil også i nogle tilfælde kunne være tilstrækkeligt – eksempelvis hvor en virksomhed i al væsentlighed er egenkapitalfinansieret, og ejerne ikke har behov for den høje grad af sikkerhed, som en revision giver. Men det er langt fra i alle de tilfælde, som lovgivningen giver mulighed for, at udvidet gennemgang vil være tilstrækkeligt. Finansrådets klare anbefaling er derfor, at en virksomhed går i dialog med sin bankforbindelse, inden den træffer en beslutning om at skifte fra revision til "udvidet gennemgang, siger Martin Thygesen fra Finansrådet.

Mange fejl i regnskaber

En undersøgelse fra brancheorganisationen FSR - Danske Revisorer viste for et par måneder siden, at syv ud af 10 revisorer fanger og retter væsentlige fejl i regnskaberne hos kunderne.

Og det er ifølge Martin Thygesen fra Finansrådet positivt, at fejlene findes og korrigeres, inden de når frem til bankerne.

- Regnskaber med væsentlige fejl er uanvendelige til kreditvurderinger og skadelige for virksomhedens troværdighed overfor banken, siger han.

Hos revisorerne i FSR – Danske Revisorer, som blandt andet har været med til foreslå alternativet til revision, nemlig "udvidet gennemgang" til helt små firmaer, er man klar over at bankerne ofte kræver det reviderede regnskab.

- Åbenhed og troværdighed er meget vigtig for at kunne trænge igennem hos bankerne og få godkendt lån. Og her giver det reviderede årsregnskab den største grad af sikkerhed. Det sikrer firmaerne troværdighed, og det tæller selvfølgelig i banken, siger erhvervspolitisk direktør i FSR – Danske Revisorer, Tom Vile Jensen.

Kunder er afvist

Der er mindre virksomheder i byggeriet, der ikke låner penge i banken, men også de kan have bruge for et revideret regnskab.

- En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at fire ud af 10 virksomheder inden for deres brancher aktivt bruger regnskaber og kreditvurderinger i forhold til deres potentielle kunder. Hver femte virksomhed svarer, at de har afvist kunder eller ordrer på baggrund af regnskabs- eller kreditinformation. Jeg kunne godt forestille mig, at noget lignende sker inden for byggeriet, siger Tom Vile Jensen.

Han mener også, at de reviderede regnskaber mere overordnet er vejen frem til et mere gennemsigtigt og bedre erhvervsliv.

- Reviderede regnskaber sikrer åbenhed og troværdighed omkring en virksomhed, Det er en stor fordel i erhvervslivet. Og i en tid hvor virksomheder klager over, at bankerne ikke læner sig så langt ud, bør firmaerne vel selv læne sig ud og stille nødvendige, validerede informationer til rådighed, siger Tom Vile Jensen fra FSR - Danske Revisorer.

Hos Deloitte mener partner og brancheekspert inden for bygge og anlæg, Thomas Frommelt, at det kræver en individuel vurdering fra gang til gang, om der med fordel vælges udvidet gennemgang eller revision, men han oplever, at et revideret årsregnskab bliver mere efterspurgt.

- I en del udbud og licitationer skal der afleveres et revideret årsregnskab for at kunne byde på en opgave. Og bankerne kræver nogle gange, at der vælges revision frem for udvidet gennemgang. I stigende grad bruges regnskabet også af samarbejdspartnere til en kontrol af virksomhedernes økonomi, siger Thomas Frommelt.

Han mener, at det reviderede regnskab er mere end bare en status på sin egen økonomi.

- Revision er med til sikre tilliden til, at regnskabet giver et retvisende billede af virksomhedens økonomiske stilling, hvis man indgår i samarbejdsforhold eller skal have kredit, siger Thomas Frommelt fra Deloitte.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157