23948sdkhjf

Anlægsentreprenører er optimister

Anlægsentreprenørerne er bygge og anlægs undtagelse - nu begynder de at melde om mangel på kvalificeret arbejdskraft
Mens den danske bygge- og anlægsbranche generelt fortsat har svært ved for alvor at finde den store optimisme, så er situationen anderledes for anlægsentreprenørerne. Der er arbejde i ordrebøgerne til mere end syv måneder, og for første gang siden krisen satte ind, begynder det at knibe med at få arbejdskraft.

Det fremgår af Danmarks Statistiks netop offentliggjorte konjunkturbarometer for bygge og anlæg.

Jesper Arkil, adm. direktør hos en af landets allerstørste anlægsentreprenører Arkil A/S, bekræfter tendensen.

- Når vi snakker mangel på arbejdskraft handler det især om funktionærsiden. Bygherrerne udbyder større og mere komplicerede opgaver, der stiller store krav til styring. Her er det nødvendigt at trække på erfaring fra arbejde i felten. Nøglepersoner ude på byggepladserne som formænd og arbejdsledere skal så vidt muligt have haft jord under neglene. Det er vigtigt at kunne trække på erfaringerne fra det praktiske arbejde i uddannelsesforløbet og til styring af de komplicerede processer i projekterne. Det er især den type af kvalificeret arbejdskraft, jeg kunne forestille mig, anlægsentreprenørerne generelt efterspørger. Vi oplever ikke det samme problem med hensyn til de timelønnede. Her uddanner vi løbende nye struktører, siger Jesper Arkil.

Brug for stabil aktivitet

I Dansk Byggeri noterer chefanalytiker Finn Bo Frandsen også, at anlægsentreprenørerne i et vist omfang mangler arbejdskraft.

- Det afspejler blandt andet, at en del har forladt branchen under krisen og er dermed en understregning af, hvor vigtigt det er, at der er en stabil aktivitet, så virksomhederne er i stand til at fastholde og uddanne deres ansatte. En væsentlig del af anlægsentreprenørernes aktivitet er anlæg af nye jernbaner, og det har man jo ikke gjort i snart 100 år. Det kræver derfor nye kompetencer, ikke mindst på ingeniørsiden. Her bruger rådgiverne derfor i et vist omfang udenlandsk arbejdskraft, siger Finn Bo Frandsen.

Positiv ordretilgang

Ifølge konjunkturbarometeret har virksomhederne i bygge og anlæg gennemsnitligt ordrer til 4,5 måneds arbejde. Også her skiller anlægsentreprenørerne sig ud med 7,2 måneders arbejde i ordrebøgerne. Det er mere end én måned bedre end i fjor. Når det handler om forventningerne til de kommende måneders beskæftigelse overtrumfer anlægsentreprenørernes optimisme ligeledes resten af branchen.

Også Arkil, der onsdag offentliggjorde sit halvårsregnskab, betegner ordreindgangen som positiv. Ordrebeholdningen har været jævnt stigende over de seneste fem år.

Arkils omsætning i Danmark har i første halvår været stort set uændret i forhold til samme periode sidste år. En øget andel af ordretilgangen kommer dog først til udførelse i de følgende år, og der forventes kun en begrænset stigning i årets omsætning på det danske marked.

- Bygherrerne udbyder som nævnt opgaverne i større og mere komplicerede enheder for at høste økonomiske fordele. Det stiller større krav til entreprenørerne og giver en længere opstartfase. De større og mere langvarige projekter giver større tryghed i aktivitetsniveau i en længere periode og betyder, at vi eksempelvis tør igangsætte og fastholde en høj uddannelsesindsats. Det er til gavn for ikke bare anlægsbranchen men hele samfundet, lyder vurderingen fra adm. direktør Jesper Arkil.

Indikator på minus

Den såkaldte sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg befinder sig fortsat på minussiden af frysepunktet og er stort set uændret i forhold til de seneste måneder.

Forventningerne til beskæftigelsen er dog krøbet over nul-punktet.

- Det er meget glædeligt, at virksomhederne forventer stigende beskæftigelse, men da det alt i alt kun er virksomheder med én procent af beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen, som forventer fremgang, må der være tale om en svag forbedring, siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109