23948sdkhjf

Retsbygning giver udfordringer

Retten i Roskilde tager på en ny måde hånd om de komplekse, logistiske sammenhænge, som en retsbygning skal håndtere
Retsbygningen er stedet, hvor borgere og deres pårørende møder retssystemet – og de skal mødes med en afbalanceret kombination af respekt og autoritet.

Den nye retsbygning i Roskilde, der bliver indviet officielt fredag 5. september, fungerer også som arbejdsplads for forskellige faggrupper, hvis arbejdsliv stiller specifikke krav til indretning såvel som arkitektonisk udformning.

Derfor skal retsbygningen også være en arbejdsplads, hvor de ansatte føler sig hjemme og har mulighed for at indgå i et socialt fællesskab med deres kolleger. For at imødekomme disse egenskaber har arkitektfirmaet JJW skabt en bygning, der fremstår ærlig, autoritativ og overskuelig.

Omdrejningspunkt

Bygningens arkitektur afspejler seriøsitet og autoritet, placeret som et repræsentativt fyrtårn og markant omdrejningspunkt i et af Roskildes nye udviklingsområder ved Sdr. Ringvej.

Bygningen er placeret med ryggen mod Sdr. Ringvej med visuel og mental forbindelse til Roskilde Domkirke, som bygningen referer til.

Mange funktioner

Byens "torv" er trukket ind i selve bygningen, hvor retssalenes facader imiterer byens ditto og skaber nicher og passager, hvor de pårørende og tilhørere kan trække sig tilbage i halvoffentlige zoner, som en respektfuld gestus overfor deres situation.

Jørgen Lougart er præsident for Retten i Roskilde og beskriver JJWs retsbygning som "en fantastisk bygning, der forener de særlige funktionelle krav, der gælder for en moderne retsbygning, med lys, luftig og harmonisk arkitektur".

Funktionerne i bygningen er bygget op som ringe i vandet omkring det centrale torv, hvortil der er offentlig adgang. Fra dommernes kontorer øverst oppe i bygningen fører en lukket zone dommerne ned til retssalene. I kælderen ligger den lukkede zone, hvor arrestanterne ankommer og opholder sig, inden de stilles overfor retten.

Fra kælderen er der ligeledes en adskilt transportzone, der fører arrestanterne op til retssalene. I den såkaldte mellemzone ligger retssalene placeret ud til torvet.

Historisk

I torvet er der indlagt en historisk reference til Tinget, der i middelalderen var forsamlingsstedet, hvor man mødtes for at diskutere og afgøre sager af almen, kritisk interesse.

Til højre for tinget fører en spindeltrappe op til 3. sal. Spindeltrappen udgør et skulpturelt indslag, hvis cirkelbevægelser giver overblik over bygningen.

Retsbygninger har meget komplicerede logistiske sammenhænge for at dommere, anklagede og besøgende kan ankomme til retssalene via separerede adgange.

En udfordring JJW Arkitekter har taget op med visionen om, at retsbygningen ikke skal blive en "Kafkask" labyrint, men at alle brugere derimod skal opfatte bygningen som enkel og let forståelig.

Særlig vigtigt var det at skaffe dagslys og udsigt til det fri fra så mange retssale som muligt.

JJW har udstyret disse retssale med store vinduer med "udsigt til friheden" og den blå himmel. En fortolkning af det danske restsystem, hvor afbalanceringen mellem autoritet og humanismen er afgørende.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156