23948sdkhjf

København skærper dumping-indsats

Alle Københavns Kommunes bygge- og anlægskontrakter uanset størrelse forsynes fremover med arbejdsklausul
Københavns Kommune giver indsatsen mod social dumping endnu et nyk.

Det sker som følge af, at Beskæftigelsesministeriet før sommerferien kom med nyt cirkulære og ny vejledning om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter for at sikre danske løn- og arbejdsvilkår.

Kommunen, der i forvejen har nogle af landets skrappeste bestemmelser for at imødegå social dumping, vælger nu at følge ministeriets anbefalinger.

Det betyder blandt andet, at arbejdsklausulen vil blive gældende i alle bygge- og anlægskontrakter og tjenesteydelseskontrakter uanset økonomisk størrelse. Hidtil har kommunen kun indsat klausulen i udbud over en mio. kroner.

Kommunens mulighed for at tilbageholde vederlag hos en entreprenør er samtidig præciseret. Det slås fast, at man kan tilbageholde vederlag for at tilgodese berettigede krav fra leverandøren eller underleverandørens ansatte - samt at med berettiget krav menes “lønmodtagerkrav op til niveauet i arbejdsklausulen".

Kommunen har i øvrigt også valgt, at den særlige kontrolenhed, der kan foretage uanmeldte kontrolbesøg på kommunens byggepladser, fremover betegnes “indsatsteam mod social dumping". Formålet er at undgå, at enhedens funktion forveksles med en myndighedsopgave.

Advokatfirma advarer

Advokatfirmaet Norrbom Vinding har advaret Københavns Kommune mod at anvende arbejdsklausuler i den valgte udformning. Advokatfirmaet, der tidligere har rådgivet kommunen om brug af arbejdsklausuler, mener, at det vil være i strid med EU-retten, og at kommunen risikerer, at arbejdsklausulen vil blive tilsidesat som helt eller delvis ugyldig.

Dermed er advokatfirmaet enig med blandt andre DA og Dansk Byggeri, der har givet udtryk for samme opfattelse.

Parterne mener, at EU-lovgivningen og dermed udstationeringsdirektivet har forrang i forhold til FN-konventioner. Og det er netop en FN-konvention, ILO-konvention 94, der er basis for det offentliges arbejdsklausuler.

Stort flertal

Det får imidlertid ikke overborgmester Frank Jensen (S) og flertallet i Borgerrepræsentationen til at ryste på hånden.

- Det er Beskæftigelsesministeriet, der har ansvaret for love og regler vedrørende social dumping på det danske arbejdsmarked. Ministeriet har nu udstukket nogle retningslinjer for anvendelse af love og regler om social dumping. De retningslinjer har et bredt flertal i Borgerrepræsentationen vedtaget, at vi skal følge, siger Frank Jensen.

Omkring 75 af landets kommuner bruger i et eller andet omfang arbejdsklausuler ved udbud af bygge- og anlægsopgaver. Det forventes, at mange vil anvende Beskæftigelsesministeriets anbefalinger, så arbejdsklausulerne generelt bliver mere ensartede.

Staten har i årevis haft pligt til at anvende arbejdsklausuler ved udbud af en vis størrelse. Det er frivilligt for kommuner og regioner, om ved udbud vil kræve dansk løn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125