23948sdkhjf

Angreb på dansk overenskomst

Italiensk metroentreprenør mener, at den danske bygge- og anlægsoverenskomst er i strid med EU-retten
Der bliver nu sået tvivl om, hvorvidt et af entreprenør-overenskomstens elementer for at forhindre social dumping er i strid med EU-retten.

Det er den italienske metro-entreprenør Trevi, der mener, at det er i strid med EU-retten, når virksomheden skal betale feriepenge i Danmark, når det allerede betaler feriepenge til en italiensk feriekasse.

Om nødvendigt vil den italienske storentreprenør have EU-domstolen til at tage stilling til spørgsmålet, der har været en del af bygge-overenskomsten siden 2007. Her blev det pålagt udenlandske, udstationerende virksomheden at indbetale feriepenge og søgnehelligdagsbetaling til 3F’s feriekasse. Virksomhederne får pengene igen helt eller delvis i det omfang, de kan dokumentere, at de betaler til ferie og søgnehelligdage i deres hjemland.

Dette forhold har gennem de seneste par år været genstand for strid mellem Trevi og 3F, og Trevi har først for nylig accepteret at betale til den danske feriekasse.

Først i Arbejdsretten

I første omgang bringer Trevi det principielle spørgsmål for Arbejdsretten.

Advokat og partner Jacob Sand fra advokatfirmaet Gorrison Federspiel, der repræsenterer Trevi, gør opmærksom på, at Arbejdsretten er sidste retsinstans.

- Det betyder, at der er en pligt til at forelægge en sag for EU-domstolen, hvis der er tvivl om fortolkningen af EU-retten. Vi mener, der i allerhøjeste grad foreligger en sådan tvivl, og vi håber derfor, at Arbejdsretten af egen drift vil have spørgsmålet prøvet ved EU-domstolen. Hvis det ikke bliver tilfældet, kan vi om nødvendigt, som en af flere muligheder, gøre EU-kommissionen opmærksom på sagen, og med kommissionens tidligere udtalelser om dobbeltbetaling, så forventer vi, at kommissionen starter en sag om traktatbrud mod Danmark. En sådan vej er imidlertid en lang proces, så vi håber, at Arbejdsretten af egen drift vil forelægge sagen for EU-domstolen, siger Jacob Sand.

Han oplyser, at man tager den principielle sag nu, hvor man har en verserende sag i Arbejdsretten i forbindelse med 3F’s påstand om bod for overenskomstbrud netop for at have betalt feriepengene for sent.

- Den igangværende sag er for 2013, og som jeg forstår det, har 3F en ny sag på vej for 2014, så jo før vi får sag gang i en afklaring af det principielle spørgsmål jo bedre, mener han.

Jacob Sand erkender, at Trevi ved sin indmeldelse i Dansk Byggeri samtidig har accepteret overenskomsten mellem Dansk Byggeri og 3F.

- Men det berøver os naturligvis ikke muligheden for at prøve, om der er forhold i overenskomsten, der er i strid med EU-retten. Man kan ikke sætte EU-retten ud af kraft blot ved at lave nogle bestemmelser i en overenskomst. Derfor havde vi da også gerne set, at det var lykkedes os at overbevise Dansk Byggeri om vores synspunkt. Det har desværre ikke været muligt, og derfor har vi ekstraordinært fået mulighed for at fremføre vores synspunkt i forbindelse med processkriftet til Arbejdsretten, siger Jacob Sand.

Står ved overenskomsten

I Dansk Byggeri betegner man sagen som usædvanlig.

- Vi har en overenskomst med 3F, og den står vi fuldt og helt ved, og vi har undervejs i sagen pålagt Trevi at betale efter overenskomstens bestemmelser, og Arbejdsretten har i januar i år pålagt Trevi at betale feriepengene. Efterfølgende har Trevi gjort gældende, at de mener, at reglerne strider imod EU-retten. Det synspunkt er så markant, at det vil være uhensigtsmæssigt, hvis de ikke får lov til at fremføre det i den verserende sag, og derfor har vi i samarbejde med DA accepteret, at de i processkriftet får lov til at fremføre deres synspunkt, siger afdelingschef Thorsten Wilstrup.

Han siger, at det må være i alles interesse at få afklaret, om der er bestemmelser i overenskomsten, der er i strid med EU-retten.

Vigtigt element

Forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F Ole Christensen tager en eventuel sag ved EU-domstolen med sindsro.

Han betegner indbetalingen til den danske feriekasse som et meget væsentligt element i bestræbelserne på at undgå social dumping.

- Når man arbejder i Danmark skal det være på danske vilkår, og feriepenge og søgnehelligdagsbetaling er en væsentlig del af honoreringen. Derfor indførte vi i 2007, på Dansk Byggeris foranledning i øvrigt, indbetaling til feriekassen. Dermed er der mulighed for kontrol med, at de udstationerede medarbejdere får, hvad de har krav på. Man skal huske på, at virksomhederne, også Trevi, får deres indbetaling eller en del af den tilbage, når de dokumenterer, hvad de har betalt i hjemlandet, siger Ole Christensen.

Han kalder det i øvrigt “stærkt usædvanligt", at Dansk Byggeri i et processkrift lader en medlemsvirksomhed lægge afstand til overenskomsten og til Dansk Byggeris forståelse af overenskomsten.

Arbejdsretten kan ikke oplyse, om man i forbindelse med behandlingen af bodsspørgsmålet vil tage stilling til det af Trevi rejste principielle spørgsmål.

Sagen er i første omgang berammet til begyndelsen af september.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109