23948sdkhjf

Trevi-el sag om feriepenge

En sag om udenlandske virksomheders betaling af ferie- og søgne-helligdagsbetaling til danske feriekasser til dækning af udenlandske medarbejderes virke i Danmark, risikerer nu at ende for EU-domstolen, og her er det langt fra sikkert, at 3F vil kunne vinde.

Det er det italienske firma Trevi der vil slæbe 3F for retten i EU, og det handler om dobbelt betaling af feriepenge mv. Firmaet hævder nemlig at man indbetaler pengene til en feriekasse i Italien.

Argumentet fra danske 3F’s side er at pengene til den danske feriekasse skal være med til at hindre social dumping, samt at pengene tilbagebetales, når dokumentation for betaling i Italien ligger på bordet. Altsammen et led i overenskomsten, som blev indgået i 2007, og som det italienske firma har tiltrådt via et medlemsskab i Dansk Byggeri.

Men det betyder ikke, at EU-retten nødvendigvis ser på det på samme måde som den danske fagforening. Hvis man for eksempel sammenligner med dobbeltbeskatningsaftalerne som findes mellem Danmark og en lang række lande, så er det sådan, at der kun skal betales skat ét sted. Så enten er man tilmeldt skattebetaling det ene eller det andet sted. (Her har vi det nylige eksempel med statsminister Helle Thorning Schmidts mand Steven Kinnock, red)

Lægger man de samme principper som præmis, så er det langt fra sikkert, at 3f vil kunne støtte ret, fordi man i virkeligheden tager et firma som gidsel, indtil firmaet kan dokumentere, at det har betalt pengene andetsteds.

Samtidig er det formentligt heller ikke en præmis i feriepengeloven, at feriepenge skal forhindre social dumping, men blot sikre medarbejderens ret til feriepenge. Sagen vil også kunne tolkes derhen, at den danske fagforening i højere grad er ude på at holde udenlandsk arbejdskraft ude ved at opkræve betalinger, end det i realiteten er at sikre medarbejdernes ret til at holde ferie og til at få betaling herfor. Sagen er principiel, fordi den handler om arbejdskraftens frie bevægelighed, samt hvor højt oppe en overenskomst rangerer i lovsystemet.

Derfor bliver det spændende at se, hvor den ender - men i første omgang bliver det Arbejdsretten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094