23948sdkhjf

Sanktioner dæmper eksporten

Virksomheder som Danfoss og Velux ser med bekymring på den russiske krise. Nye eksporttal fra Dansk Byggeri peger på en direkte sammenhæng mellem sanktioner og tab af dansk økonomisk terræn
Den danske eksport på det byggevarerelaterede område til Rusland har de sidste tolv måneder, til og med maj, været på 839 mio. kroner.

Det fremgår af nye tal fra Dansk Byggeri.

- Eksporten i 2013 var 910 mio. kroner, så vi har tabt terræn i år. Dette er dog frem til maj, og der er jo sket meget siden, siger branchedirektør Per Thomas Dahl hos Dansk Byggeris materialesektion.

- Vi har ikke nyere tal, men må forvente, at dette vil falde yderligere. Ikke mindst også fordi forventningen er, at virksomhederne vil fokusere på andre markeder end Rusland, hvis de har mulighed for det, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

I forhold til den generelle eksport af byggematerialer til alle lande, inklusiv Rusland, er denne de sidste 12 måneder steget med lidt mere end 10 procent, fortæller han.

- Så generelt falder Rusland udenfor med denne reduktion, men det er for tidligt at konkludere, at det skyldes sanktionerne. Ser vi sammenhængende på Rusland, har der været en god vækst i eksporten fra maj 2009 og frem til maj 2013. Derefter er kurven knækket, og der er næsten tabt 20 procent. Men kan ikke tilskrives sanktioner eller lignende – og det skal analyseres yderligere, så snart vi har varegruppedata, siger Per Thomas Dahl.

Søger andre markeder

På spørgsmålet om fremtiden for danske byggerelaterede virksomheder er han mere forsigtig.

- Ikke alle danskere, som handler med russerne, er afskrækkede. Men det kan ikke undgås, at markedet vil respondere på sanktionerne, ligesom virksomhederne helt psykologisk vil dreje fokus til andre markeder. Hvad det vil betyde i kroner og ører, skal jeg lade være usagt. Overordnet er mit råd til virksomhederne ikke anderledes end i andre tilfælde. Nemlig at have styr på kunder og cash-flow. Tag ikke unødige risici med udestående ikke-afdækkede fordringer, siger han.

Dansk Byggeri råder ligeledes til - for at undgå at myndighedsbehandling i Rusland kan blive en klods om benet - at gøre en proaktiv indsats overfor myndigheder.

- Men de råd kan bruges på alle markeder. Måske blot ekstra aktualiseret i forhold til Rusland, siger Per Thomas Dahl.

Mangler overblik

Flemming Løkke Petersen er chefkonsulent i DI Byg.

Han fortæller, at det russiske marked i det store danske eksportperspektiv ikke fylder så meget.

- Vi har ikke det helt store overblik over konsekvenserne af sanktionerne, men der er ingen tvivl om, at virksomheder som Rockwool og Velux er blevet berørt, siger han.

Klaus Rasmussen, er cheføkonom i DI. Han siger:

- Sanktionerne rammer netop nu fødevarer, men de afledte konsekvenser - stigende fødevarepriser og faldende forbrug i Rusland - kan gå ud over væksten i hele Europa og gå ud over alle vores hovedmarkeder. Umiddelbart rammes andre danske virksomheder i Rusland ikke, men russerne kan godt finde på at chikanere. Det er set før. Der kan være stor forskel på, hvad man officielt og uofficielt siger nej til, siger han til Licitationen.

Hos Rockwool, som har store engagementer i Rusland, fortæller kommunikationsdirektør Torkild Diness Jensen, at virksomheden netop nu er inde i sin såkaldte silenceperiode, da Rockwool som børsnoteret selskab på onsdag skal aflægge regnskab. Derfor kan Licitationen - Byggeriets Dagblad først på onsdag få en kommentar til den storpolitiske situation og følgerne for virksomheden.

Fulgt nøje

Heller ikke hos Danfoss ønsker man at sige så meget om den måske mere usikre fremtid på det russiske marked.

Men den storpolitiske situation bliver fulgt meget nøje. Ruslands er nemlig den danske virksomheds fjerdestørste marked og Danfoss har cirka 900 medarbejdere i Rusland, som ifølge virksomhedens presseafdeling er “rigtig gode folk, der arbejder hårdt".

Men det er svært at spå om fremtiden, så derfor udtaler Danfoss sig kun i brede vendinger og understreger, at så længe aftaler og kontrakter overholdes fra russisk side er det “business as usual":

Pressechef Lasse Bastkjær Jensen tilføjer:

- Vores russiske kerneforretning kører videre i højt gear, men vi følger hele tiden situationen nøje og holder øje med udviklingen i den russiske valutakurs over for euroen. For en sikkerheds skyld har vi også bygget vores lagre op, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109