23948sdkhjf

Ny bydel får bæredygtig køling

Fundamentet er lagt til et centralt, miljørigtigt fjernkølingsanlæg, der på sigt skal forsyne hele det nye udviklingsområde Carlsberg Byen i København. Anlægget reducerer miljøbelastningen med op til 23 procent
Udviklingen af Carlsberg Byen på de gamle bryggerigrunde i København er i fuld gang og allerede om få år vil flere af de nye bygninger i Carlsberg Byen være klar til indflytning.

For at sikre de fremtidige beboere en billig og miljørigtig køleløsning og understøtte visionen om at skabe et bæredygtigt bykvarter har udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S valgt at anlægge et topmoderne fjernkølingsanlæg, der på sigt skal forsyne hele bykvarteret med komfortkøling, typisk aircondition.

Ifølge beregninger fra rådgiverfirmaet Rambøll vil det nye fjernkølingsanlæg reducere miljøbelastningen i forhold til traditionel køling med op til 23 procent.

Desuden har udviklingsselskabet i aftalen med Frederiksberg Fjernkøling A/S, som skal stå for forsyningen, lagt op til, at al el skal leveres fra vedvarende energikilder, hvilket vil reducere miljøbelastningen yderligere.

- Vores vision er at skabe et bæredygtigt bykvarter – og derfor er vi meget begejstrede for den væsentlige miljømæssige gevinst, vi opnår ved at bygge et centralt fjernkølingsanlæg for Carlsberg Byen, siger Jens Nyhus, der er adm. direktør i udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S og uddyber:

- Det er en stor investering, men vi er ikke i tvivl om, at det er den rigtige investering, og at det kan betale sig. Med et centralt fjernkølingsanlæg kan vi tilbyde den billigste og mest miljørigtige løsning til virksomhederne, som derved slipper for at etablere deres egne decentrale kølingsanlæg.

Store lagertanke

Det nye fjernkølingsanlæg i Carlsberg Byen adskiller sig ved anlæggets store lagertanke på 4.000.000 liter vand, som giver mulighed for at producere mere energieffektiv køling. De store tanke kan nemlig fyldes op med koldt vand, der er produceret af "grøn" el. Det vil sige el, der er produceret, når der er overskud af el på nettet fra vindmøller, eller af el, som er produceret om natten, hvor el er billigere.

Forsyne hele bydelen

I første omgang vil alt nybyggeri i Carlsberg Byen blive tilkoblet det nye anlæg.

Efter planen bliver den første bruger tilkoblet fjernkølingsanlægget i 2016. På sigt er det endvidere planen, at også de eksisterende bygninger skal kunne tilkobles det centrale fjernkølingsanlæg.

I alt etableres knap fire km køleledninger, hvoraf de første køleledninger skal føres til det såkaldte Byggeafsnit 8, som blandt andet kommer til at huse Carlsberg Station og Professionshøjskolen UCC’s nye uddannelsescampus, Campus Carlsberg.

Anlægsarbejdet startede den 30. juni på J.C. Jacobsens Gade ved Stjerneporten og i uge 31 graves tostore buffertanke på hver 2000 kubikmeter kølevand ned i det underjordiske anlæg, som dermed får en samlet lagertanks kapacitet på 4000 kbm.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109