23948sdkhjf

Mindre entreprenører føler sig misbrugt af de store

De store hovedentreprenører bruger deres underleverandørers beregninger til at presse prisen hos konkurrenterne, lyder anklagen fra de små og mellemstore byggevirksomheder
Mange små og mellemstore virksomheder i byggebranchen føler sig misbrugt af store hovedentreprenører, når de kommer med tilbud i forbindelse med større byggeprojekter, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Anklagen går på, at hovedentreprenører ikke er forpligtet til at bruge en underleverandør, selv om denne er en del af et vindende udbud, og derfor bruger hovedentreprenører underleverandørens beregninger til at presse prisen hos konkurrenter for at score et større overskud.

- Vi kan nikke genkendende til det, for det hører vi mange gange. Det er ikke noget, vi bifalder, og vi synes, det er uhæderligt, siger Erik Møbius, som er direktør i Dansk Håndværk, der er arbejdsgiverforening for små og mellemstore virksomheder inden for byggeriet, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ikke ulovligt

Han understreger, at det ifølge tilbudsloven ikke er en ulovlig fremgangsmåde, men resultatet er, at de nye leverandører bliver nødt til enten at bruge dårligere materialer eller udføre et dårligere arbejde – eksempelvis ved at bruge lavtlønnede udenlandske ansatte – i udførelsen af opgaven.

Jens G. Andersen, der er direktør i Jens G. Andersen A/S, oldermand i Nordsjællands Murerlaug og sidder i bestyrelsen i murersektionen under Dansk Byggeri, kender til problematikken:

- Mit selskab er ikke udsat for det, men vi hører om det fra medlemmer: De sender tilbud til hovedentreprenører, som bruger beregningerne til deres egne afdelinger eller til at spørge andre leverandører, siger Jens G. Andersen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Både MT Højgaard og NCC, to af landets største entreprenørvirksomheder, afviser over for Jyllands-Posten, at de presser de små.

Der er ikke nogle opgørelser over omfanget, men vurderingerne fra kilderne er, at udskiftningen sker i imellem 10 og 40 procent af tilfældene, afhængig af branche.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.009