23948sdkhjf

Det personlige aftryk skal hædres

For anden gang skal Idéprisen uddeles. Den hædrer den gode idé, når det gælder arkitekttegnet nybyggeri
Tre familier - i Skødstrup nord for Aarhus, i Vedbæk i Nordsjælland og i Vanløse i København - nyder i dag i særlig grad deres bolig. Alle tre familier bor nemlig i et nybygget og arkitekttegnet hus, som de selv har sat deres eget helt personlige aftryk på.

Nu har en fagjury nomineret de tre enfamiliehuse til IdéPrisen 2014, og fra 24. juli og frem til og med 31. august kan alle danskere stemme på deres favorithus.

Det er andet år i træk, at IdéPrisen uddeles. Sidste år koncentrerede prisuddelingen sig om ombygninger af eksisterende hus, mens der i år udelukkende konkurreres i kategorien nybyggeri.

- Vi mærker igen en stigende interesse for at bygge nyt. For de fleste er det at bygge et nyt hus noget, som de kun gør én gang i livet, så hvorfor ikke gøre det så godt som muligt og få en arkitekt til at tegne det, siger sekretariatsleder hos Danske Boligarkitekter, Pernille Hjorth.

Danske Boligarkitekter er en sammenslutning af tegnestuer i Danmark, der udelukkende bygger for private, og foreningens formål er at få boligejere til at benytte arkitekters ekspertise, når de bygger om, til eller nyt.

- I dag vælger de fleste typehuset, fordi de tror, at en arkitekttegnet løsning er alt for dyr. Men sådan behøver det ikke være, viser erfaringerne med de tre nominerede huse. Her kan kvadratmeterpriserne faktisk matche priserne på et kvalitetstypehus, siger Pernille Hjorth.

De nominerede

De nominerede er dels en villa med udsigt i Skødstrup ved Aarhus - tegnet af Lars Bo Poulsen. Villaen ligger på en grund med en meget speciel geometrisk form, som arkitekten har taget udgangspunkt i.

Den anden nominerede er et arkitekttegnet hus til typehuspris i København tegnet af Rasmus Skaarup. Byggegrunde er dyre i hovedstadsområdet, og familien var derfor først indstillet på at bygge et typehus. De bad en arkitekt om at hjælpe dem med at finde det bedste typehus, men han tog udfordringen op og tilbød at tegne et hus, der kunne matche typehusfirmaernes priser.

Endelig er et svanemærket hus i opdateret udgave tegnet af Werner Mathies den tredje nominerede. Familien havde svært ved at finde et hus, som opfyldte deres ønske. Men et besøg i arkitektens svanemærkede villa, som han byggede til udstillingen "Fremtidens parcelhus" i 2006, gav dem løsningen. Facaderne ud mod vejen er beklædt med de eksklusive Kolumba-sten. Facaden mod haven er derimod glas som i det oprindelige hus. Beboerne nyder godt af den passive varme fra solen, mens det store udhæng forhindrer, at huset bliver overophedet på de varme sommerdage.

Vinder i september

En fagjury har indstillet de tre nominerede huse. Juryens stemmer og brugernes stemmer vægter hver 50 procent, når den endelige vinder af IdéPrisen 2014 skal kåres. Vinderen offentliggøres 25. september.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14