23948sdkhjf

OPP bremser udbud

Styrelse annullerer bygherrerådgivning, fordi byggeprojektet skal vurderes i forhold til OPP
Byggeriet af et nyt fælles magasin, som skal opbevare materialer fra tre museer og et bibliotek, skal nu vurderes i forhold til, om det med fordel kan opføres i et offentlig-privat partnerskab (OPP).

Det sker, efter at fem rådgivere har afgivet tilbud på et bygherrerådgivningsudbud, som Styrelsen for Slotte og Kulturejedomme sendte ud i januar i år. Styrelsen har på baggrund af den forestående OPP-vurdering valgt at annullere rådgivningsudbuddet.

De fem rådgiverteams, der afgav bud, havde Alectia, Grontmij, Kuben Management, Moe og Orbicon i spidsen.

Projekt har ændret sig

Det aflyste udbud omfattede rådgivning i alle faser af byggeriet - herunder blandt andet køb af byggegrund, udbud af totalrådgivning samt kvalitetssikring af projekteringen og udbuddet af entrepriser.

Til spørgsmålet om, hvorfor man ikke har vurderet projektet i forhold til OPP på et tidligere tidspunkt, svarer Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, at det tidligt i det langstrakte sagsforløb, som strækker sig over en periode på over 10 år, har været overvejet, om projektet skulle gennemføres som et OPP-projekt. Dengang omfattede projektet kun to institutioner - Det Kongelige Bibliotek og Nationalmuseet, men nu omfatter det også Statens Naturhistoriske Museum samt Medicinsk Museion, og dermed har projektet ifølge styrelsen udviklet sig meget siden starten.

- På given foranledning er det fundet hensigtsmæssigt, at projektet på ny underkastes en analyse af, hvorvidt OPP er relevant, før projektet forelægges Folketingets finansudvalg, skriver styrelsen i en mail til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Grebet forkert an

Henrik Garver, adm. direktør i FRI - Foreningen af Rådgivende Ingeniører mener, at aflysningen af udbuddet er et eksempel på et offentligt udbud, der er grebet forkert an. Beslutningen om at vurdere projektet i forhold til OPP sker ifølge ham alt for sent, og han påpeger desuden, at der er høje transaktionsomkostninger forbundet med et OPP:

- Et projekt skal have en vis volumen for at være egnet til OPP. Spørgsmålet er, om det her projekt har den volumen, der skal til, også set i forhold til de omkostninger, der er ved at stable et OPP-projekt på benene. Når projektet ovenikøbet var i fuld gang, viser det, at man er uden blik for, hvilke omkostninger virksomhederne har haft ved at afgive bud, når man vælger at ville undersøge OPP-modellen.

Måske ny bygherre

Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme skal nu sammen med Kulturministeriet, Bygningsstyrelsen samt en ekstern rådgiver udarbejde en analyse.

På baggrund af den skal det besluttes, om OPP skal anvendes, og om det så i givet fald er Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme eller Bygningsstyrelsen, der skal være bygherre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094