23948sdkhjf

Korte praktikaftaler boomer i byggeriet

Flere end hver tredje af de nye uddannelsesaftaler i byggeriet omfatter kun en enkelt praktik- og skoleperiode
Det bliver mere og mere almindeligt, at byggeriets lærlinge må nøjes med korte praktikophold.

For fem år siden var omkring 70 procent af alle uddannelsesaftaler i byggeriet ordinære aftaler dækkende en hel uddannelse. Nu er andelen faldet til 45 procent. Tilsvarende er andelen af korte aftaler for en enkelt praktik- og skoleperiode eksploderet. Flere end hver tredje uddannelsesaftale i byggeriet er i dag en kort aftale. For visse uddannelser er andelen endnu større. Således er næsten hver anden aftale, der indtil videre i år er indgået om tømrerpraktik, en kort aftale.

- De korte aftaler er kommet for at blive, og vi må glæde os over, at der i det hele taget indgås flere praktikaftaler. Det er bedre med en kort aftale end skolepraktik, siger Johnny Frimann Storm, uddannelseskonsulent i Byggegruppen i 3F.

Andel bliver endnu større

Det er Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri, enig i.

- Sådan som vi har konstrueret systemet med de nye praktikcentre, så er det jo netop målet at få flere virksomheder til at tage lærlinge, også selv om de ikke er i stand til at stå for en fuld uddannelse, så derfor er de korte aftaler kommet for at blive. Jeg tror derfor også, at fremgangen i korte aftaler er udtryk for, at praktikcentrene er begyndt at virke, og vi kan endda imødese, at andelen bliver højere end en tredjedel, når praktikcentrene er kommet helt op i omdrejninger. Vi håber således, at de korte aftaler vil slå igennem på struktøruddannelsen i forbindelse med de store infrastrukturprojekter, siger hun.

I Københavns Tekniske Skoles praktikcenter tør praktikcenterchef Jeanette Hall ikke entydigt sige, at praktikcentrene skal have æren for fremgangen i korte aftaler.

- Vi knokler med opsøgende arbejde for at få flere virksomheder til at tage lærlinge, men et øget antal korte aftaler er kun en succes, hvis det følges af en tilsvarende udvikling af ordinære aftaler. De korte aftaler skal ikke erstatte de ordinære aftaler; de skal være et supplement, siger hun.

Fremgang i år

Johnny Frimann Storm håber, at den ordinære uddannelsesaftale atter bliver det normale, når krisen er slut.

- Jeg har ikke opgivet troen på, at virksomhederne helst vil have en lærling fra starten, hvis de har mulighed for det, for derigennem at forme deres måske fremtidige medarbejdere, siger han.

I årets første fire måneder er der indgået 2.156 uddannelsesaftaler inden for byggefagene - herunder også elektrikeruddannelsen. Samlet er der tale om en fremgang på 35 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år. Der er fremgang både for ordinære og korte aftaler.

- En del af den store fremgang skyldes uden tvivl overløb i forbindelse med praktikaftaler, der blev indgået i december, mens der fortsat var praktikpladspræmie og hvor praktikken først er begyndt i årets første tre måneder, men jeg begynder nu at tro på, at vi får fremgang i antallet af uddannelsesaftaler i år i forhold til sidste år, siger Louise Pihl.

Trods fremgangen er der fortsat omkring 3.500 unge uden den ønskede praktikplads i byggeriet. Cirka halvdelen fortsætter deres uddannelse i skolepraktik.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094