23948sdkhjf

NCC fyrer polsk firma for ikke at betale løn

Polsk firma fyret fra Amager Bakke på grund af overenskomstbrud
En polsk entreprenørvirksomhed er med øjeblikkelig virkning fjernet fra arbejdet med at opføre det prestigefyldte affaldsbaserede energianlæg Amager Bakke. Det sker på grund af manglende udbetaling af løn gennem længere tid.

Det er byggeriets hovedentreprenør NCC Construction, der har hævet kontrakten med det polske firma Wrobis. Beslutningen kommer efter et langt forløb med en række fagretlige møder på grund af det polske firmas manglende overholdelse af overenskomsten med ud over manglende løn blandt andet også manglende feriepenge og pension.

- Det er en stor beslutning at hæve en kontrakt, men vi følte os tvunget til at træffe beslutningen, fordi vi overordnet ikke har fået den vare, som vi har bestilt. Det handler dels om, at de ikke har betalt løn, som de skulle - den slags skal der være styr på - dels at de ikke har performet, som vi havde forventet. De har således åbenbart haft svært ved at rekruttere den nødvendige arbejdskraft, og det kan igen hænge sammen med, at rygterne hurtigt løber, når lønnen ikke kommer til tiden, siger Jesper Gaarde, afdelingschef i NCC Beton & Råhus.

Alle sikret deres løn

Bortvisningen af det polske firma og den manglende løn til deres omkring 60 betonarbejdere førte til, at Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening iværksatte blokade for at sikre arbejdernes løn. På et organisationsmøde har NCC overtaget forpligtelsen for den manglende løn, feriepenge og pensionsindbetaling for alle Wrobis ansatte på arbejdspladsen.

NCC har samtidig udbetalt et a conto beløb til de ansatte fra Wrobi, som ikke havde fået løn i april.

- Blokade er et nødvendigt redskab for at sikre folkene deres løn, men det virker da også befordrende på forhandlingerne, når der er tale om et kædeansvar, som der på byggepladsen, siger Michael de Gier, faglig sekretær i BJMF.

Det er Amager Ressourcer Center, ASC, det tidligere Amagerværket, der er bygherre. ASC er et fælleskommunalt selskab ejet af fem kommuner i hovedstaden med Københavns Kommune som største ejerkommune. Det er således også Københavns Kommunes skrappe krav for at undgå social dumping, der er gældende på byggepladsen.

Ny samarbejdspartner

Jesper Gaarde oplyser, at NCC ikke tidligere har samarbejdet med Wrobis, som NCC har fået anbefalet fra polske samarbejdspartnere.

Det er usikkert, hvad samarbejdet med Wrobis på Amager Bakke kommer til at koste NCC.

- 3F skal opgøre kravet, så hvad det endelige krav slutter på, ved vi ikke endnu, men vi forventer, at størstedelen af kravet kan indeholdes i det, vi har tilbageholdt i udbetalinger, siger Jesper Gaarde.

Han oplyser, at NCC er i forhandlinger med en anden udenlandsk entreprenør om at overtage entreprisen. Entreprenøren vil samtidig overtage en række af de polske medarbejdere fra Wrobis.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094